Rakéták okozta lenyűgöző légköri jelenségek.

Az egyre gyakoribb rakéta indításoknak, és azokat övező növekvő népszerűségnek köszönhetően egyre sűrűbben tapasztalhatnak a közelben tartózkodók különös, és olykor lenyűgöző légköri jelenségeket.

Japán Epsilon 3. rakéta indítás 2018-ban. Forrás: Guru Uzamaki

A fotósok körében is nagyon népszerű téma egy rakéta indítás, hiszen hosszú záridővel dolgozva, csodálatos képek készíthetőek. A rakéták okozta színes légköri jelenségek hajnalban, vagy naplemente után tapasztalhatók, amikor a megfigyelő pozíciójában még/már sötét van, de a felsőbb légkört megvilágítja a nap sugarai. 


SpaceX Falcon 9 rakéta okozta légköri "csóva" a Kaliforniából fényképezve Forrás: @krkimmich Twitter-felhasználó.

 

Ugyanaz az indítás, de hosszú expozícióval. Forrás: @emmerichtl

 

 Shikoku Sadamisaki-félszigetről készült felvétel, amin jól elkülönülnek az Epsilon 3 rakéta fokozatai, és az égbolton még az ISS áthaladása is megfigyelhető.

 

 Kicsit később a szelek által összekuszált kondenzációs maradványok.

 

Erik Kuna hihetetlen képe a SpaceX CRS-20 küldetésre induló Falcon rakéta okozta légköri jelenségről.  Kép forrása: Kuna Erik / Supercluster)

 

A rakéta első és második fokozata közötti átmenet káprázatos képet eredményezhet, amely a mély űrben lévő csillag ködre emlékeztet. Kép forrása : Kuna Erik/Supercluster

 

A SpaceX Falcon Heavy indítása, a két fokozat markánsabb nyomot hagy, míg a rakéta második fokozata hihetetlen lila spirálokat produkál. Kép forrása: Kuna Erik / Supercluster)

Ha ideálisak a fényviszonyok tényleg lenyűgöző felvételek készíthetőek.

 

A Norvégia felett tapasztalt spirális jelenségért orosz interkontinentális rakéta volt a felelős.

A ULA Atlas V rakéta, amely az AEHF-5 katonai kommunikációs műholdat szállította 2019. augusztus 8-án hajnalban indult. Kép forrása: ULA

 Ez a fotó a @soccerjo13 Twitter-felhasználótól származik, Goleta, Kaliforniából. SpaceX Falcon 9

 Falcon 9 Colorádóból fotózva.

 

Forrás: NASASpaceflight.com

Cape Canaveral 2018. Fotó: Alan Walters / AmericaSpace

 

A következő felvételek kicsit kilógnak a sorból, mert ezek a NASA AZURE expedíció keretében készültek aminek célja a sarki fény alaposabb vizsgálata volt. A fények valójában a rakéták trimetil-alumíniumból és bárium-stroncium keverékéből álló nyomai, mintegy 114-120 kilométerrel a Norvég-tenger felett. A napfény miatt a gázok ionizálódtak, mozgásukon keresztül pedig a tudósok tüzetesebben megvizsgálhatták az apró részecskék áramlását az atmoszférában.

Fotó: NASA / Yang Sutie

Forrás: space.com, nasa.gov, twitter.com