Űrtechnológia - Robbanó csavar

Az alkatrész amit úgy terveztek, hogy megtartsa a komplett űrsiklót az indító padon, de eltörjön amikor kell.

Egy sikeres rakéta indításhoz számos olyan technológiára, és alkatrész kifejlesztése is szükség van ami sosem jut az űrbe, legtöbbjük léte is alig ismert, pedig kulcs-fontosságú szerepük van.

Most egy ilyen alkatrészt szeretnék bemutatni. Az Űrsikló szilárd hajtóanyagú gyorsító rakétáit visszatartó/rögzítő robbanó-csavarokat.


(Solid Rocket Boosters Hold Down Post - SRB HDP)

Persze felmerülhet a kérdés, hogy mi érdekes van egy régóta létező csavar technikán, és mitől válik ez űr-technológiával?

Nos, egy olyan alkatrészről van szó ami igazán lenyűgöző mérnöki munka eredménye, hiszen úgy tervezték, hogy a komplett űrsiklót, annak 2040 tonnás tömegével a helyén tartsa, de egy meghatározott pillanatban, a megfelelő módon törjön ketté.

Lassított felvételek az "oldásról":

Az űrsiklót nyolc helyen a két SRB tövében rögzítik ezek a csavarok.
A rendszer relatív egyszerű és funkcionális kialakítás.

SRB HDP rendszer sematikus ábrázolása

Induláskor két pirotechnikai robbanó-szerkezet aktiválásával lehet az anyát kétfelé „törni”, lehetővé téve
a nagy feszültség alatt álló 71 cm hosszú 9 cm átmérőjű csap oldását. Mindegyik anyának két mélyedése van, ahol a NASA szabványos pirotechnikai robbanó anyagát helyezik el. (NASA Standard Detonators - NSD)
Az anyát egy "védőszoknya" (Blast Container - BC) veszi körül megakadályozva, hogy a robbanás kárt tegyen a rakétában. Minden alkatrész anyaga Inconel 718 egy nikkel-króm alapú acél ötvözet.

Múzeumok kiállítási tárgyai között is fellelhető a 37.5 kg-os rögzitő rúd.

Az első használata ennek a dizájnnak az STS-126 küldetés volt. Korábban egy komplexebb és problémásabb megoldást alkalmaztak. Az új dizájn az után volt szükség miután a korábbi indítások utáni vizsgálatok kimutatták, hogy a rendszer működésekor annak rugós "csapja" több alkalommal kilökődött, és alkatrész darabok repültek ki.


Ez a viszonylag egyszerű alkatrész is jól szemlélteti, hogy egy rakéta indításhoz milyen sok "apró" dolognak kell hibátlanul működni.

 Forrás: nasaspaceflight.com;  nasa.gov