SLS helyett SpaceX Falcon Heavy a kiszemelt az Europa Clipper küldetéshez

A NASA Outer Planets Assessment Group (OPAG), Europa Clipper projekt vezetői elmondták, hogy az ügynökség nemrégiben úgy döntött, hogy lemond az SLS mint hordozórakétáról, és helyette kereskedelmi szolgáltatást vesz igénybe a a Jupiter jeges holdjához vezető misszióra.


Korábban a kongresszus erőltette a Nasara, hogy a Clipper misszióját az SLS-en indítsa, erről adott felmentést legutóbbi decemberben elfogadott előirányzatokat tartalmazó törvényjavaslatban,amivel akár 1,5 milliárd dollárt is megspórolhat a NASA-nak.

A kereskedelmi célú hordozórakéta használatának hátránya lehet, hogy más hosszabb útvonalat kell választaniuk. Az SLS-n való indítás lehetővé tette volna, hogy az Europa Clipper közvetlenül a Jupiterhez menjen, kevesebb, mint három évvel az indulás után.

A SpaceX Falcon Heavy rakétája az Europa Clipper piacra dobásának legnagyobb esélyese lehet, főleg, hogy már SLS alternatíváinak tervezésekor kalkuláltak vele. A 2021-es pénzügyi év előirányzat-tervezete azonban előírja, hogy a NASA „teljes és nyílt versenyen” vegye figyelembe az összes potenciális hordozórakétát, beleértve azokat is, amelyek jelenleg nem tartoznak a NASA Launch Services 2 szerződésébe.