Kínában 2 millió embernek okozhat szó szerint fejtörést egy-egy rakéta indítás

A Xichang Műholdindító Központ évente több mint egy tucat rakétát indít. A hordozórakéták gyorsító, booster fokozatai pár percel az indítást követően, miután elhasználták az üzemanyagukat, leválnak a rakétáról, és a több mint 900 kilométerre fekvő Guizhou tartományban érnek földet. Ugyan erre a sorsra jutnak a műholdakat védő burkolatok is.

et27atxxqaafns3.jpg

1984 óta Guizhou-ban több mint 100 rakétaroncsot regisztráltak, és néha még a környező Hunan, Chongqing, Hubei, Guangxi területekre is estek rakéta maradványok.

lm3a_03.jpg

ewuubceuuaijzsf.jpgsat_3_1.jpg

Guizhou 19 megyéje ritkán lakott terület, de így is 2 millió embert érint az égből visszahulló rakétafokozatok, burkolatok veszélye. A zónában élőket minden indítás előtt hetekkel tájékoztatják. Az utcán átívelő piros transzparensekkel hívják fel a figyelmet. A start napján pedig bezárnak az iskolák, és hangosbeszélős járőrkocsikkal figyelmeztetik a lakosságot a veszélyekről.

ewuvbvhvgaahtnm.jpg

A rendszeres tájékoztatásnak köszönhetően a térség lakosai sokkal átfogóbb rakéta ismeretekkel rendelkeznek mint gondolnánk.

Egy helyi anekdota szerint, egy alkalommal az egyik hordozórakétáról leválló két, a műholdat burkoló elem egy kis falu közelében ért földet. A felkutatására indult munkacsoport helyi lakosoktól próbálta megtudni a földet érés helyét. Odamentek hát egy idős hölgyhöz is, gondolták megkérdezik őt is:

- Asszonyom, látott két nagy fémtáblát, leesni az égről?

Az idős hölgy rájuk nézett, és azt mondta:
- Nem láttam az ön által említett fémtáblát, de a Long March-2E rakéta Faringjét ott a hegyoldalban megtalálhatják, rámutatva a helyre.

img_20210318_083001.jpg

img_20210318_092204.jpg

A legtöbb rakéta maradvány lakatlan területre esik, de olykor előfordúl, hogy a falusiak közvetlen közelében ér földet. Becsapodásból származó személyi sérülés, az olykor több tonnás elemek ellenére, szerencsére nem történt, de egy alkalommal, az egyik falusinak két tehenét ölte meg egy rakéta alkatrész. A lakosok ingatlanjaiban keletkezett károkat, az állam minden esetben megtéríti.

ewuzgrjviaa2ht-.jpg

A környéken lehulló maradványok egy része azonban sosem kerül begyüjtésre, így azokat a helyiek szedik öszze, és olykor kreatívan hasznosítják újra.

ewuubbnu8aao8bo.jpg

Az rakéta fokozatok közvetlen becsapodás utáni megközelítése azonban nem veszélytelen, a használt üzemanyag (dinitrogén-tetroxid, és dimetil-hidrazin) maradékának égése nyomán a keletkező sárga füst nagyon mérgező, és 200 méterről is maró szagú veszélyes anyag.

cz3b-booster-fire.jpg

2020. június 24-én a Long March 3B hordozórakéta sikeresen elindította a Beidou-3 műholdat, és a rakétahajtómű roncsa ismét a Guizhou tartomány Yuqing megye területére hullottak.

Amikor a roncsok nagy zajjal a földre csapódtak, a falusiak, mára már szokás szerint együtt figyelték az eseményt.

 

Forrás:

South China Morning Post

CGTN - China Global Television Network Xiunhanet