Új kék-fehér szinre festve indult utjára, a Magyar SMOG-1-et is szállító orosz Szojuz rakéta

A szokásos sötétzöld, szürke és narancssárga szín helyett a Szojuz-2.1a rakéta új külsőt kapott.

A Roscosmos, és az orosz űrkutatási hivatal az új kék-fehér színösszeállítással tiszteleg a Vostok rakéta előtt, amely Jurij Gagarin kozmonautát 1961. április 12-én szállította Föld körül pályára az első űrutazás során.

A Szojuz-2.1a Fregat rakéta 18 ország 38 műholdjával indul 500 km-es napszinkron pályára, ahol több lépcsőben engedi útjára rakományát.

Az egyik ilyen rakomány, az olasz gyártású Unisat 7 műholdként és orbitális kísérleti platformként is szolgál. A 32 kilogrammos űrhajót a GAUSS cég építette, ezen kapott helyet hat kisebb oktatási és tudományos kutatási műhold (Cubesat), argentin, német, magyar, olasz és thaiföldi építőktől, amelyek kibocsátásuk után önállóan végzik küldetésüket asztrodinamikai, kommunikációs, optikai, sugárzásmérési- és űrhulladék-felderítési megfigyelésekkel.

patch_unisat-7_1200px-1140x1140_1.jpg

A negyedik Magyar műholdról az index korábbi cikke beszámolt már.

November végén az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetében magyar−japán−szlovák együttműködés keretein belül elkészült az első magyar vezetésű, kimondottan asztrofizikai kutatásokat végző műhold.

További képek a rakéta előkészítéséről:

cas500_1.jpg

gk1_encapsulation.jpg

5377489261.jpg

soyuz_vert.jpg

Forrás: roscosmos.ru