Orosz katonai műhold égett el a légkörben, adta hírül a NORAD

A NORAD (North American Aerospace Defense Command) - Észak-amerikai légvédelmi parancsnokság szerint, a műhold körülbelül 300 kilométeres magasságú poláris pályán keringett mielőtt április 1-jén letért, és később valahol a csendes-óceán felett égett el a sűrű légkörbe érve.

 Maga az esemény nem példa nélküli, a küldetésük végeztével, az alacsony pályán működő műholdaknak ez a sorsa, de szokatlan, hogy egy alig három éves katonai hírszerző műhold erre a sorsra jut.

 Orosz oldalról persze nagyon keveset hoztak nyilvánosságra a műholdról -  a nem hivatalos jelentések szerint a moszkvai VNIIEM cég által fejlesztett műholdas felderítő a Eksperimentalny Maly Kosmichesky Apparat (EMKA) - egy olyan kísérlet platform, amelyet a VNIIEM a jövőbeni miniatűr felderítő műholdak első generációjának szán. 

Soyuz 2.1v indítás Plesteskből

 A Kozmosz-2525 műholdat még az Orosz Védelmi Minisztérium megrendelésére indították Plesetsk kozmodrómból 2018. március 29-én, egy Szojuz-2.1v hordozórakétával.

 A "Kosmos" név megjelölést a Szovjetunió 1962-óta használja minden olyan orbitális űreszköznél, amelyet nem akart nyilvánosan azonosítani - legyen szó prototípusról, katonai műholdakról és olyan szondákról, amelyek nem értek el rendeltetési helyüket. 

 

Soyuz 2.1v uton az indítópad felé

 A Kozmosz 2525-öt elindító Szojuz 2.1v az orosz Szojuz rakéta-család legkisebb változata, amely jelenleg szolgálatban van . A Szojuz 2.1b-ből származik, a négy gyorsítórakéta booster nélkül repül, amelyek a Szojuz ikonikus első fokozatához tartozik. 

Az első fokozatot egy NK-33-as rakéta-motor hajtja, a más változatokon használt RD-108A helyett. 

A tiszta ég, és az ideális fényviszonyoknak köszönhető az igen látványos felvételek a rakéta indításáról.

Iridium Next-2 fotó a Sam Sum-tól, ahogy 2017-ben egy Soyuz 2.1v ahogy áttör a felhőzeten.

 

Forrás: tass.ru; Jonathan McDowell