Putyin: Oroszországnak fenn kell tartania vezető nukleáris és űrhatalmi státusát

Az április 12-i Űrhajózási világnap alkalmából, ami egyúttal Jurij Gagarin első űrrepülésének 60. évfordulólója, Oroszország szerte tartottak megemlékezéseket. Gagarin, és úgy általában az űrkutatás is töretlen népszerűségnek örvend az oroszok körében. Az jeles nap kapcsán vezető orosz tisztségviselők, köztük Vlagyimir Putyin is nyilatkozott az ország űrkutatáshoz való viszonyáról, és jövőjéről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Oroszország délkeleti részén fekvő Szaratov régióba utazott, az Engels városban tartott az orosz űripari kormányülésre. Vlagyimir Putyin Alexszej Druzsinin / Orosz  Elnöki Sajtószolgálat / TASS

 

Oroszországnak a 21. században is fenn kell tartania vezető nukleáris és űrhatalomi státusát, mert az űrszektor közvetlenül kapcsolódik az Ország védeleméhez.

 Putyin gratulált az orosz űr szektor dolgozóinak és veteránjainak az űrhajózás napján. Az elnök Jurij Gagarin űrrepülését "mérföldkőnek számító eseményként írta le, amely megváltoztatta a világot", és a világűr felfedezésének új korszakát nyitotta meg.

 Mindig büszkék leszünk arra, hogy hazánk utat nyitott a világegyetem felé, és hogy honfitársunk úttörője volt ezen a nagy úton - hangsúlyozta.

 "Kötelességünk ápolni az űrkutatók generációjának emlékét - tiszteletben tartani az űrhajósok bátorságát, akik a kockázatok ellenére az ismeretlen felfedezésére vállalkoztak, és emlékezni mindazokra, akik munkájukkal és tehetségükkel megalapozták és kiépítették az ország űr-potenciálját."- jegyezte meg az elnök.

 Putyin szerint jelenleg több mint 50 000, 35 évnél fiatalabb orosz dolgozik az ország űr-iparában.

 Az ágazat fejlesztésével foglalkozó ülésen javaslatot tett az űrhajósok fizetésének megemeléséről.

 "Azt javaslom, hogy 50% -kal emeljük azok fizetését, akik már jártak az űrben és magas pozíciót töltöttek be az űrhajósok között. Továbbá 70% -kal emeljük azoknak a leendő űrhajósoknak bérét, akik jelenleg képzésen vesznek részt" - mondta az államfő.

 "Folytatjuk a nemzetközi programok fejlesztését. Készek vagyunk továbbra is részt venni  partnereinkkel a közös munkában" 

 "Ugyanakkor tovább kell haladnunk, új kihívásokat kell megoldanunk, új alap-kutatások, és a világűr gyakorlati feltárása érdekében. Az így szerzett előnyöket az ország védelmi képességének megerősítésére, az tudományos, technológiai és gazdasági fejlődésének felgyorsítására kell felhasználnunk." hangsúlyozta Putyin.

 Az elnök nyilatkozata jól reflektál a nemrég publikált VTsIOM-Sputnik által készített közvélemény-kutatás eredményére, ami szerint a megkérdezettek elsöprő többsége (91%) úgy véli, hogy Oroszországnak továbbra is részt kell vennie az űrkutatásban, a tudomány és a csúcs-technológia fejlesztése, valamint az ország védelmi képességeinek fenntartása érdekében.

 A válasz adók 75% -a szerint, Oroszországnak nem szabad csökkentenie űrprogramjainak költségvetését.

A megkérdezettek válasza azonban már megoszlik abban a kérdésben, hogy Oroszország törekedjen-e arra, hogy elsőként küldjön embert a Marsra: 42% - igen kellene, míg 48% szerint nem.

 

Dmitrij Medvegyev a Orosz Biztonsági Tanács elnök helyettese hétfőn a közösségi médiában publikálta véleményét az űripar helyzetéről. 

Dmitrij Medvegyev Fotó: gazetta.ru


 "Természetesen Oroszországnak bizonyos technológiai és gyártási problémákkal kell szembenéznie a rakéta- és űriparban. Ezek a problémák nem csak belső jellegűek. (utalás az amerikai kereskedelmi szankciókra, amik a Roszkoszmosz és leány-vállalatait célozzák, a hadsereggel való összefonódásukra hivatkozva) Ennek ellenére megvannak az alapok az ambiciózus projektek gyakorlatba való átültetéséhez" - hangsúlyozta Medvegyev.

 Az Egyesült Államokkal, Kínával és más űrhatalmakkal való sikeres verseny érdekében új technológiák bevezetésére, a termelési infrastruktúra javítására van szükség, valamint "különös figyelmet kell fordítani a Vostochny kozmodrom létesítményeinek időben történő megépítésére, ahol meg kell teremtenünk a feltételeket egy szupernehéz rakéta tesztelésére "- írta Medvegyev a bejegyzésében.

 Hangsúlyozta, hogy az állam jelentős összegeket fektet az űrkutatásba. 2019-2021-ben a költségvetés finanszírozásának tervezett összege meghaladja az 500 milliárd rubelt (6,45 milliárd USD).

 "Az ország gazdasági helyzete azonban továbbra is nehéz. Ezért fontos a prioritások ésszerű meghatározása és annak biztosítása, hogy az űrprogramok végrehajtására szánt pénzek időben, és hatékonyan kerüljenek elköltésre.


Dimitrij Rogozin Fotó:Anton Kardashov / Moszkva Hírügynökség

 

 Dimitrij Rogozin, az orosz Roszkoszmosz állami űrvállalat vezérigazgatója, Simonetta Di Pippo az ENSZ Külügyi Űr-hivatalának (UNOOSA) Oroszországi igazgatójával közös interjújából:

 Az űrkutatás területén a megállapodások többsége elavulttá vált, és azokat frissíteni kell, figyelembe véve az űr tevékenységben részt vevő országok számának növekedését. 

 "Számos nemzetközi egyezmény létezik már az űrben végzett nukleáris kísérletek tilalmára, a világűr felfedezésével és felhasználására, az űrhajósok megmentésére, az űrhajók nyilvántartására stb. De meg kell jegyezni, hogy a legtöbb ezen megállapodások közül még az 1960-70-es években jött létre, és azokat frissíteni kell. Az űrgazdaság gyors növekedés előtt áll ebben az évtizedben, az űr-tevékenységekben résztvevők száma megsokszorozódik, és javítanunk kell az űrjog és az űr szabályozásának rendszerét "- mondta az UNOOSA által kiadott interjúban, 

 Az orosz űrügynökség vezetője hangsúlyozta, hogy "az űrben nem lehet helye a szegregációnak, hogy minden ország egyformán profitálhasson". "Nem korlátozhatjuk az űrklub tagjainak számát. És készek vagyunk segítséget nyújtani azoknak, akik szeretnének részt venni abban, a békés fejlődés és az ökológiai egyensúly megőrzése érdekében. De minél több résztvevő vesz részt űr feltárásában, annál sürgetőbbé válik az űrjogi rendszer megfelelő kialakítása "- magyarázta Rogozin


Forrás: tass.com