Elon Musk: Kezdetben valószínűleg egy csomó ember meghal majd a Marson

img_20210430_083801.jpg"Őszintén szólva, egy csomó ember valószínűleg meg fog halni az elején" - mondta Elon Musk, egy nemrégiben készített interjúban aki ezúttal Peter Diamandis-al, az XPrize alapítójával beszélgetett többek között az első legénységi Mars-küldetésekről.

Még csak nem is ez az első alkalom, hogy a tech-milliárdos a jövőbeli Marsi küldetések kapcsán az űrhajósok várható elhalálozásáról beszélt. 

 A SpaceX egyik hosszú távú célkitűzése, hogy embert juttasson a Marsra, és tartós kolóniát építsen. A mostani interjúban nagyon őszintén nyilatkozott azokról a kockázatokról, amivel a Marsra irányuló emberes űrrepülések kezdetén számolni kell. De már 2017-ben a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson is felhívta a figyelmet, hogy a Marsra utazó első embereknek "fel kell készülniük a halálra". 

 A kezdeti Marsra küldetéseket az Antarktiszra utazó felfedező Ernest Shackleton könyvében vázolt kalandhoz hasonlította, utalva a 20. század eleji brit felfedezőre aki a következőket írta:

"A férfiak veszélyes útra vágynak".

 

 Veszélyes, kényelmetlen, és hosszú az út. Lehet, hogy nem térsz vissza élve. De ugyanakkor dicsőséges kaland, és csodálatos élmény lesz.

 "Lehet, hogy meghalsz ... és nem fogsz jókat enni és hasonló dolgok. Ez egy nehéz és veszélyes utazás, amiről lehet nem térsz haza élve, de dicsőséges kaland"

 - Vonzónak tűnik - tette hozzá nevetve Musk.

img_20210430_083841.jpg

 A múltban tett hasonló kijelentést övező kontextus óriási mértékben megváltozott, hiszen 2017-hez képest a SpaceX jelentős előrelépéseket tett az emberi űrrepülések terén. A Marsi utazás valami távoli elképzelésből, egyre inkább kézzelfogható lehetőséggé válik. 

 A várhatóan veszélyes marsi küldetés komoly kockázatai ellenére is, több ezren jelentkeztek már a projekthez. 

Fontosnak tartotta megemlíteni, hogy sokan azt hiszik, hogy a Marsi kolónia célja a gazdagok számára egy biztonsági "menekülő" lehetőség (ha a Földön rosszra fordulnak a dolgok), pedig erről szó sincs. 

Ennek kapcsán elmondta, hogy ha 99.9%-ban biztosak lehetnénk az emberiség Földi fennmaradásában, a fennmaradó 0.1% esély arra, hogy valami katasztrófa bekövetkezzen is túl nagy ahhoz, hogy ne készüljünk fel rá. Ezért is fontos, hogy az emberiség multiplanetáris legyen. 

 A SpaceX fejlesztési lendülete az emberes űrrepülések irányába pedig tovább növekszik. Április 23-án a SpaceX harmadik sikeres legénységi Crew-2 küldetése, újabb négy űrhajóst indított a Nemzetközi Űrállomásra a vállalat Crew Dragon űrhajójának fedélzetén. 

 Ezenkívül a vállalat 2,9 milliárd dolláros szerződést kötött NASA a Starship "Csillaghajó" , olyan változatának fejlesztésére, amely képes leszállni emberekkel a Holdra.

De ezzel a lépéssel a NASA nem csak egy Hold modulhoz jut majd, hanem egyúttal a befektet a Marsi Starship programba is. 

 A SpaceX Crew-2 indítás utáni sajtó tájékoztatón Musk arról is beszélt, hogy lehetséges tartani a 2024-es Holdraszállás. 

 

Az interjúban sok egyéb mellett, szó volt még a rekordösszegű 100 millió dolláros XPrize Szén-dioxid-eltávolító pályázatról, annak fontosságáról. Továbbá a Neuralik legutóbbi eredményeiről, ami kapcsán Musk, egy implantátummal ellátott majommal "Pong" videójátékot játszott. 

 

Forrás: https://youtu.be/BN88HPUm6j0