Cigarettázó űrhajósok

Kezdetben NASA-nak semmi gondja nem volt azzal, hogy az űrhajósai aktív dohányosok.

A dohányzás az 1960-as évek Amerikájában teljesen elfogadott volt, még az űrhajós testületnél is. A korai űrhajósok közül sokan dohányoztak, néhányuk egész NASA pályafutása során. Az űrhajósok visszaemlékezései szerint nem volt kötelező leszokni, senki sem jelezte, hogy ilyen irányú nyomás nehezedne rá a NASA részéről.

Ez a kép Tom Staffordról közvetlenül a Gemini 6 repülése után készült ...

A NASA 1958-as alapításának évében készült felmérés szerint az amerikai férfiak 52% aktívan dohányzott, a nőknél ez a szám valamivel alacsonyabb volt. 

 Az első Amerikai űrhajósok 1959. április 9-i hivatalos bemutatásakor, még a NASA-t is meglepte a sajtó intenzív érdeklődése és lelkesedése az űrhajósok iránt, akik szinte egy csapásra nemzeti hősökké váltak.  Ezt a döntő és drámai pillanatot remekül megörökítette Tom Wolfe 1979-es könyve, a The Right Stuff és Philip Kaufman későbbi film adaptációja.

A sajtó-tájékoztató 21. Századi nézői meglepődhetnek azon, amit Wolfe és Kaufman nem tudott kellően visszaadni - a szó szoros értelmében vett füsttel teli termet.

Az eredeti  felvételeken többször is látszik amint sz űrhajósok dohányoznak.

  A dohányzás általános társadalmi elfogadottsága ellenére a tény, hogy Amerika új Merkúr-asztronautái közül többen dohányoztak, nem maradt észrevétlen ezen a napon. Az összegyűlt újságírók egyik kérdése is erre irányult(a videón 7:25-nél) hiszen Deke Slayton, Alan Shepard és Wally Schirra űrhajós nyíltan dohányoztak az első asztalnál. Az újságíró érdeklődött is, hogy ez a szokásuk befolyásolhatja-e a kapszulában a képességeiket. Az összegyűltek némi ideges nevetése után Bonney kéz-feltartást kért az aktívan dohányzó űrhajósoktól. Scott Carpenter csatlakozott a korábbi trióhoz amivel az eredeti hetekből így négyen is aktívan dohányoztak.

  A sajtótájékoztató után a NASA űrhajósait már csak ritkán fényképezték a nyilvánosság előtt dohányozva,és ez nem volt véletlen. A NASA píárosai kérték meg őket, hogy tartózkodjanak a nyilvános dohányzástól, hiszen az ronthat a "hős amerikai" képükön, az orvosoknak nem volt gondjuk ezzel.

Alan Shepard szivart is szivott alkalmanként.

A dohányzás NASA elfogadottságát, Al Worden, az Apollo 15 űrhajósa jól érzékelteti a "Falling to Earth" című 2011-ben megjelent emlékiratában:

  "Sokan azt feltételezték, hogy az űrhajósoknak kiváló fizikai állapotban kell lenniük, és hogy a NASA-nak van valamilyen edzés-terve, amelyet mindannyiunknak be kell tartanunk. Ez nem igaz. Főnökeink úgy gondolták, hogy felnőttek vagyunk, akik tudják, hogy formában kell maradnunk, de persze biztositották számunkra az egyéni sportolási és mozgási tevékenységeinket. Ironikus módon elég egészségtelen szokásaink voltak. Például szinte mindenki dohányzott akkoriban. Mégsem ráncolták a szemöldöküket, mint ma.

Alfred Wordenről egy korai újságcikkben megjelent kép amin látható, hogy dohányzik. Mellette idosebbik lánya Merill

Én még ma is dohányzom. Valószínűleg én vagyok az egyetlen ember az egész istenverte programban, aki nem adta fel. Pár éve sikerült elhagynom egy darabig, de soha nem teljesen. A NASA-nál végig dohányoztam, és szinte mindenki, akivel valaha is dolgom volt. Ha ki tudtam volna találni, hogyan kell biztonságosan csinálni, akkor a Holdig és vissza is dohányoztam volna."

 

Gordon Cooper, egyike a Merkury űrhajósok közül is megemlítette emlékirataiban a dohányzás elterjedtségét a korai időkben:

 "Én voltam az első életében sohasem dohányzó ember az űrben. Néhányan, például John Glenn, idővel abbahagyták ugyan, mások, mint Wally Schirra és Alan Shepard, az indítópadig dohányoztak. Ebben az ellenőrzött környezetben az orvosok dokumentálták, hogy a tüdőm sokkal hatékonyabb volt mint a többieké. Az oxigén-fogyasztásom csak egyharmada volt annak, amit számítottak a korábbi repülések alapján, ami hatalmas érv a dohányzás tilalma mellett.

A képen jobb oldalon Wally Schirra bagózik éppen.

Meglepően sok dohányos repült tehát az űrbe a korai űrprogramban, és szokásuktól csak a missziók teljesítése során kellett tartózkodniuk. Ez puszta akaraterővel valósult meg, hiszen ekkor még nem voltak nikotin-tapaszok vagy nikotin tabletták.  

 Az, hogy ez nem volt a legkönnyebb dolog, Gene Cernan, az utolsó Apollo-misszió parancsnoka, "A Hold utolsó embere" című emlékiratában is megemlíti, Ron Evans kapcsán közvetlenül az Apolló 17 landolása után:

 "Ron csaknem két hete, hogy elszívta az utolsó cigarettáját. Biztosan kísértette a hiánya, mert az egyik első dolga volt a mentő hajó fedélzetén, hogy egy tengerésztől kapott cigarettára gyújtson.

 Mindez nem azt jelenti, hogy a cigaretta soha ne járt volna az űrben.  Az űrhajósok a kezdetektől fogva néhány személyes tárgyat is fel vihettek magukkal hivatalosan jóváhagyva vagy nem hivatalosan egy zsebben titokban.

Még érdemes megemlíteni Buzz Aldrint, aki a Gemini 12-vel keringett a Föld körül, mielőtt az Apollo 11-el a Holdra repült. Saját emlékiratában a Magnificent Desolation-ban arról ír, hogy miként vitt magával pipát a Gemini 12-re.

 Manapság már furcsa lenne, ha egy asztronauta dohányozna, de ez a 60-as, 70-es években még teljesen elfogadott volt. 

 

Források:

https://www.fastcompany.com/90359002/why-you-cant-talk-about-the-moon-landing-without-mentioning-cigarettes

Buzz Aldrin (with Ken Abraham), Magnificent Desolation: The Long Journey Home from the Moon (2009).

 Eugene Cernan (with Don Davis), The Last Man on the Moon (1999).

 Gordon Cooper (with Bruce Henderson), Leap of Faith: An Astronaut's Journey into the Unknown (2000).

 Al Worden (with Francis French), Falling to Earth: An Apollo 15 Astronaut's Journey to the Moon (2011).