Oroszország és az Egyesült Államok 2030-ig meghosszabítja a világűrben folytatott együttműködési megállapodást.

Mihail Mishustin orosz miniszterelnök jóváhagyta azt a javaslatot, amiben Oroszország és az Egyesült Államok 2030 végéig meghosszabbítja a világűrben folytatott együttműködésről szóló megállapodást - jelentette a kabinet sajtószolgálata szombaton.

"Oroszország és az Egyesült Államok közötti megállapodás a világűr békés célú feltárása és felhasználása terén folytatott együttműködésről 2030. december 31-ig lesz érvényes.

A sajtószolgálat szerint a döntésről korábban megállapodtak az USA-val, és maga az eljárás diplomáciai jegyzékváltást követően fejeződik be.

Ez a dokumentum az egyik legfontosabb jogi eszköz, amely megteremti az orosz-amerikai együttműködés feltételeit az űrkutatásban - jegyezte meg a sajtószolgálat.

  A megállapodás meghosszabbítása mindkét ország érdekeinek megfelel, és megkönnyíti a közös űrprojektek hatékony végrehajtását.

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti megállapodást a világűr békés célú feltárásában és felhasználásában való együttműködésről Borisz Jelcin orosz és George HW Bush amerikai elnök írta alá Washingtonban 1992. június 17-én. A dokumentumot azóta négyszer hosszabbították meg - tette hozzá a sajtószolgálat.

Forrás: tass.ru

Címkék: USA Oroszország