Távozott a Cygnus, érkezik a Progress

Aktualitások a Nemzetközi Űrállomásról

A Nemzetközi Űrállomáson az idei évben különösen aktív munkálatok zajlanak. Több jelentősebb újítás, nagyjavításra is a hónapokban kerül sor. Ahogy már beszámoltunk róla, több űrséta során az űrhajósok befejezték a Pirs modul leszerelésének előkészítését, és üzembe helyezték az első két pár új napelemet is.

A Cygnus teherűrhajót a Canadarm2 engedte útjára.  Forrás:NASA

 A Northrop Grumman Cygnus űrhajója négy hónappal érkezése után, sikeresen elhagyta a Nemzetközi Űrállomást. 

 Az állomásról való leválás után a Cygnus továbbra is a pályán marad, és öt kocka műholdat bocsájt majd utjára, köztük Föld ionoszféráját vizsgáló(IT-SPINS) műszert, melyek hozzá segítik majd a kutatókat a Föld ionoszférájának jobb megértéséhez.

 .....................

 Helyi idő szerint szerdán 4:27 órakor sikeresen útjára indult az orosz Progress 78 utánpótlást szállító teherhajó a kazahsztáni Bajkonur kozmodromból. 

 Az űrhajó elérte az kijelölt pályát, és kinyitotta napelemeit, és antennáit. A tervek szerint két nap alatt éri el az állomást. 

 Útja során 34 alkalommal kerüli meg  Földet mielőtt az orosz szegmens űr felé néző oldalán, annak leszerelésre váró Poisk moduljához csatlakozik automatikus üzemmódban. 

Progress teherhajó a Szojuz tetején, a Bajkonuri Kozmodromban. Forrás: NASA

 A Progress 78 utánpótlás űrhajó több mint 1800 kilogramm  élelmiszert köztük friss gyümölcsöt, üzemanyagot és egyéb utánpótlást szállít a 65. expedíció legénységének. Az űrhajó majdnem öt hónapot tölt majd az állomáson. A tervek szerint a teherhajó automatizált kikötést és át-dokkolást hajt majd végre az új „Nauka” tudományos modulra október végén.  Az orosz Nauka "tudomány" a tervek szerint július közepén indul az űrállomásra egy Progress rakéta fedélzetén.

A Nauka modulon időközben elvégezték az utolsó simításokat, és megkapta az utazásra során használt védőburkolatot is.

 

Forrás: NASA, roscosmos.ru