A SpaceX ezúttal 88 műholdat állított pályára.

Az első fokozat a sikeres indítás után Cape Canaveralba visszatérve szállt le.

A SpaceX június 30-án, szerdán, 15:31-kor  indította el a Transporter 2 küldetést a Cape Canaveral űrállomás állomás, Space Launch Complex 40-ből. Az eredeti keddi indítást elhalasztották. A visszaszámlálást T-30 másodpercnél megszakították, mivel egy repülőgép megsértette a korlátozott légteret. Ezúttal azonban minden rendben ment. 

SpaceX Falcon 9 indítás

  Ez volt a második dedikált rideshare küldetés, amelyet a SpaceX szervezett, és 88 műholdat szállított egy körülbelül 525 km magasságú napszinkron pályára (SSO).  Ez összesen 83 ügyfél műholdat, és öt Starlink műholdat tartalmazott.

 Ennek a küldetésnek a Falcon 9 hordozórakéta első fokozata a B1060 l volt, amely nyolcadik repülését hajtotta végre.  Ez a booster szinte pontosan egy évvel ezelőtt kezdte meg karrierjét, egy GPS III műhold indításával, 2020. június 30-án. Azóta öt Starlink küldetést és a Türksat 5A kommunikációs műholdat emelte pályára.

  Az indítás után a rakéta déli irányba állt a floridai part mentén. Később a fokozat elvált a második szakasztól, majd visszatérő égést hajtott végre, amivel vissza irányította magát Cape Canaveralba és pontosan landolt a kijelölt zónában. Ez volt az első  RTLS (visszatérés az indító helyre) leszállás 2020 decembere óta.

 A rakéta második szakasza „dogleg” (kutyaláb) manővert hajtott végre, amivel lefelé fordult kissé dél-nyugatra, a West Palm Beach területét elkerülve, hogy elérje a kívánt 97,6 fokos orbitális dőlést.

  A tehertért védő burkolatokat a Kubától északra fekvő területről a HOS Briarwood hajó gyűjti be.

A Transporter 2 küldetés műholdjai.

 A második fokozat összes műhold pályára állítása után deorbit manővert hajt végre, és valamivel több mint két órával az indítás után az Indiai-óceán déli részén felettbelég az atmoszférában. 

 

A SpaceX Transporter programot azért hozták létre, hogy a legalacsonyabb árakat és rutinszerű gyors hozzáférést biztosítson a népszerű Föld-körüli pályákhoz, mint például napszinkron vagy olyan pályákhoz, amelyekre a SpaceX egyébként is indul a Starlink műhold konstellációja telepítésének során.  Az egymillió dolláros ár amiért cserébe 200 kilogrammos teher szállítását vállalja a SpaceX a legolcsóbb a többi indító szolgáltató áraihoz képest.


Falcon 9 booster landolás

 

Forrás: SpaceX