Dokkolt az első űrhajó a kínai űrállomásra

A Long March 7 rakéta fedélzetén indult űrhajó üzemanyagot és ellátmányt szállít

com_bongasoft_videoandimageeditor_gandr-1622354458017.jpgSzombaton, nyolc órával a Wenchang űrkikötőből való indulás után, a kínai Tianzhou-2 teherűrhajó dokkolt a Tianhe űrállomással alacsony Föld körüli pályán. 

Az állomás illusztrációja a dokkolt tegerhajóval. Fotó: CGTN

A Tianzhou-2 teherhajó feladata üzemanyag és teher szállítása a első Tianhe júniusi emberes missziója előtt.

 A Long March 7-i közepes kategóriájú hordozórakéta  20:55-kor szállt fel a Wenchang űrkikötőből. A nagyjából 13 tonnás Tianzhou-2 teherűrhajó 9:17 órakor állt a tervezett pályájára és kinyitotta napelemeit - erősítette meg a China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC) a felszállástól számított egy órán belül.

 

A kínai űrállomás első modulja, a Tianhe még április 28. végén indult. 

 A Tianzhou-2 1,95 tonna hajtóanyagot visz át automatikusan a 22,5 tonnás Tianhe modulba.

Ezen felül további 4,69 tonnányi rakomány is van a fedélzet nyomás alatti szegmensben,közte a Senzhou-12 legénység három hónapos küldetésére szóló ellátmányt, valamint EVA űrruhákat és egyéb kellékeket.

A Tianzhou-2 eredetileg május 19-én indult volna, de a misszió eddig még nem ismertetett technikai okokból csúszott. 

 

 A Tianzhou-2 a három modulból álló kínai Tianhe űrállomás építéséhez tervezett 11 misszió második indítása volt. Az űrhajó funkciója hasonló az Oroszország által használt Progress teher űrhajóhoz. 

 A teherszállító űrhajók létfontosságú szerepet játszanak a hosszú ideig tartó expedíciókban, mivel lehetővé teszik a felszerelések, pótalkatrészek, új tudományos felszerelések és / vagy kísérletek rendszeres szállítását a személyzet számára.  A Nemzetközi Űrállomás számára ezt a szerepet betöltő űrhajók közé tartozik az amerikai Cygnus és Cargo Dragon, valamint a japán Kounotori (HTV), és korábban használt Európai Automatizált Transzfer Jármű (ATV).

A teherhajók hasznosteher-aránya

Tianzhou-2 48% -  Cygnus 46%
HTV 36% -  Progress 33% - CargoDragon 32%

 Mint minden ilyen űrhajó, a Cargo Dragon kivételével, egyirányú utazásra tervezték. A küldetésének végén a visszatérés során elég a Föld légkörében.


Forrás: CCTV, spacenews.com, Twitter