Richard Nixon, az Apollo 11 tragédia esetére írt soha el nem mondott beszéde.

Washingtonban annak idején felkészültek a legrosszabbra is.

1969. július 20-án az Apollo 11 űrhajósai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin sikeresen leszálltak a Holdra. Ezt szinte mindenki tudja, azt azonban jóval kevesebben, hogy Richard Nixon elnököt két beszéd várta az íróasztalán, az egyiket sikeres küldetés esetén, a másodikat az esetleges katasztrófa esetén mondta volna el. Szerencsére az Apollo 11 a tervek szerint sikeresen landolt a Holdon, és ért vissza a Földre, így Nixon az első beszédét mondhatta el a világnak. A katasztrófa esetére készített elnöki gyász-beszéd pedig az amerikai nemzeti archívumba és a feledés homályába merült. A beszédet végül a 1999-ben, a Holdra szállás 30. évfordulóján hozták nyilvánosságra.

 A beszéd Benedict Cumberbatch előadásában:

“A sors úgy rendelte, hogy azok, akik békés szándékkal indultak a Hold felfedezésére, immár a Holdon nyugszanak békében.” Ezek a bátor emberek – Neil Armstrong és Edwin Aldrin – tisztában vannak azzal, hogy nincs remény a megmentésükre. De azzal is tisztában vannak, hogy áldozatuk reményt ad az emberiség számára.
 Ők ketten az emberiség legnemesebb feladatára tették fel életüket: az igazság keresésére és a felfedezésre.
 Családjuk és barátaik, nemzetük, és az egész emberiség gyászolja majd őket, ahogy gyászba borul a Föld-anya is, aki merészen két fiát küldte az ismeretlenbe.
 Felfedező útjukkal felrázták az emberiséget, ami most eggyé kovácsolódott, áldozatuk pedig szorosabbra fűzi az emberek közösségét.
A letűnt korok emberei valahányszor feltekintettek a csillagokra, a csillagképekben saját hőseiket látták. A modern kor gyermekeiként mi is hasonlóképp teszünk, azonban a mi hőseink hús-vér emberek.
Példájukat mások követik majd, olyanok, akik haza fognak térni.

Az emberiség nem mondhat le a felfedezésről. De ők voltak az elsők, és szívünk mélyén őrizzük emléküket.
Ha éjjel felnézünk a Holdra, tudni fogjuk, hogy létezik egy másik világ, aminek egy szeglete már mindörökre hozzánk tartozik.”

AZ ELNÖK BESZÉDE ELŐTT:
Az elnöknek fel kell hívnia a leendő özvegyeket.

AZ ELNÖK BESZÉDE UTÁN, AMIKOR A NASA ELVESZTETTE A KAPCSOLATOT AZ ASZTRONAUTÁKKAL:
Egy lelkész a tengeri temetés szertartását mutassa be, felajánlva lelküket a “mélységek urának”, majd a szertartást az Úr Imádságával zárja."

 Az eredeti beszéd:

 

Az is nyilvánosságra került, hogy mit tettek volna abban az esetben, ha az űrhajósok élnek, de nem tudnak visszatérni. Ebben az esetben vagy az oxigénhiány, vagy a felgyűlt szén-dioxid, végzett volna velük, vagy önkezüen vetnek véget az életüknek. A protokoll szerint ebben az esetben megszakították volna a kapcsolatot az űrhajósokkal, hogy a világ ne legyen tanúja a haláltusájuknak.

Egy az MIT által keszitett "Deep Fake" videóban pedig már ezt a beszédet maga Nixon elnök mondja el, amivel olyan altenativ történelmet hoz létre, ami soha nem történt meg, de megmutatja az AI által generált média erejét.

 

Forrás: Galaktika.hu : scientificamerican.com