Odaveszett India Föld-megfigyelő műholdja.

A műholdat indító rakéta végfokozatának meghibásodása vezetett a kudarchoz.

Az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) idén második alkalommal indította útnak a GSLV hordozórakétát geoszinkron  pályára a fedélzeten a sokat késett EOS-03 műholddal. Az indításra a Satish Dhawan Űrközpontban került sor augusztus 12-én helyi idő szerint 05:43-kor
A start és az első két fokozat eseménytelenül, a tervek szerint működött, de a harmadik fokozat gyújtása után, a telemetria adatok szerint a fokozat irányíthatatlan vált. Nem sokkal később a küldetés irányítás a fokozat megsemmisítése mellett döntött.

A videóban jól megfigyelhető amint röviddel a harmadik fokozat gyújtása után a fokozat meghibásodik.

EOS-03 műhold

Az Earth Observation Satellite 03 (EOS -03) India első geostacionárius Föld megfigyelő műholdja, és az első olyan a tervezett műholdpárok közül, amelyek, dedikált lefedettséget biztosítanak India felett.

A műhold képességeit tekintve alkalmas a nagy területek valós idejű megfigyelésére, méghozzá pályájából adódóan gyakori időközönként. Fontos szerepet szánták neki a természeti katasztrófák, események valós idejű nyomon követésében, mezőgazdasági, az erdészeti, a vízügyi megfigyelésében, valamint időjárási, és ciklon megfigyelésében.

Az EOS-03 egy 700 milliméteres Multi Spektrumú optikai képalkotó rendszerrel szerelt műhold. Műszerezettsége alkalmassá teszi a látható fény valamint hiperspektrális rövidhullámú infravörös tartományban történő képalkotásra.

EOS-03 műhold - Forrás: ISRO 

Az műhold össztömege 2286 kilogramm, és várható élettartama legalább 10 év lett volna. Az energia ellátást egyetlen napelem három panelje végezte volna.

GSLV Mk.II hordozórakéta

Az EOS-03 az ISRO Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) fedélzetén indult útnak. A rakéta az eredeti GSLV kialakításának már egy továbbfejlesztett változata, amely maga is a kisebb Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) egy fejlesztési mellékága volt.

A csütörtöki indítást végrehajtó GSLV F10 ugyanazt az első és második fokozatot használja mint a PSLV, de a nagyobb teljesítmény érdekében négy folyékony hajtóanyagú gyorsító boosterrel szerelve.

A GSLV Mk. II első fokozata tehát egy S139 szilárd hajtóanyagú hajtómű-magból áll, valamint négy L40H boosterből, amelyek mindegyike egy-egy Vikas 2 hajtóművel van szerelve.

A második fokozat, GS2 (GL40), folyékony tüzelőanyaggal üzemel, és egyetlen Vikas 4 motort használ. Az Ariane programból eredeztethető licencelt francia viking fokozat, dimetil-hidrazint és dinitrogén-tetroxidot használ.

Ez a konkrét GSLV küldetés a szovjet gyökerű CUS-15 kriogén harmadik fokozatot használta, amin egyetlen CE-7.5 hajtómű folyékony hidrogént és oxigént égetve felelt volna az EOS-03 megfelelő geoszinkron pályára történő állításra.

A meghibásodás pontos okát még vizsgálják.

 

Forrás: Nasaspaceflight.com