Karbantartással töltötték a hétvégét az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomáson


Mozgalmas hétvége tudhatnak maguk mögött az űrhajósok, amely magában foglalta a 237. űrsétát a Nemzetközi Űrállomás karbantartását.
A NASA űrhajósai, Victor Glover és Michael Hopkins űrsétájukon, 6 óra 47 percet töltöttek év ötödik űrsétáján a Nemzetközi Űrállomáson kívül. A két űrhajós sikeresen teljesítette az állomás hűtőrendszerének karbantartását, és kommunikációs egység felszerelését.
 A duó az állomás rács „gerincén” kezdte munkáját, elvégezve az előző űrsétákról elhalasztott feladatokat. Az űrséta alkalmával sikeresen szellőztették az ammónia rendszert, áthelyezték egyik jumpersorát, és szervizelték a Columbus Bartolomeo teher platformját, beleértve.
 A pár egy vezeték nélküli antennaszerkezetet is kicserélt a Unity modulra, és felszerelte a hardvert, hogy további szerkezeti integritást biztosítson.
 Ez Glover számára a negyedik űrséta volt, Hopkins karrierje során pedig az ötödik. Glover mára összesen 26 órát és 7 percet töltött űrsétával. Hopkins most összesen 32 órát és 1 perces űrsétát töltött.


 A NASA repülőmérnöke, Shannon Walker az űrséta utáni feltöltő karbantartartást végzett a szombati napon használt űrruhán (Extravehicular Mobility Unit) előkészítve őket későbbi használatra.

 Kate Rubins űrhajós eközben azon dolgozott, hogy egy kísérleti hardvert állítson be az Átlátszó Ötvözetekhez, egy ESA (Európai Űrügynökség) kísérletéhez, amelynek középpontjában a mikrostruktúra evolúciója áll, a föld gravitációjának és a mikrogravitáció hatásainak összehasonlításával, a részecskeméret, a növekedési dinamika és a folyadékáramlás összefüggésének pontos meghatározásával. .

 Eközben Soichi Noguchi, a JAXA űrhajósa a hardver - az Artificial Vision Unit - eltávolításával és cseréjével töltött időt az állomás kupolájában, ahol a legénység gyakran azzal tölti az időt, hogy megfigyelje a Föld természetes jelenségeit a 440 kilómétere magasságból.

 A legénység az Airborne Particulate Monitor (APM) zárta munkanapját, felszerelve a műszer hardverét amiről fényképdokumentációt készített. A legénységgel rendelkező űrhajók levegőjének minősége fontos az űrhajósok egészsége és kényelme szempontjából, és az APM méri mind a kis, mind a nagy részecskék koncentrációját a levegőben. A rögzített adatokat végül felhasználják az űrállomás fedélzetén a levegő minőségének részletes feltérképezéséhez, rávilágítva a különböző légrészecskék forrására és arra, hogy miként viselkednek ebben a bolygón kívüli egyedülálló mikrogravitációs laboratóriumban.