60 éves rejtély került megoldásra - Hogyan süllyedt el a Liberty Bell 7

Új bizonyítékok alapján nem Gus Grissom süllyesztette el véletlenül az űrhajóját.

A korai űrkorszak egyik nagy rejtélye, Gus Grissom Mercury asztronautához kapcsolódik. Miután a második amerikaiként tökéletes repülést teljesített a visszatérésekor, akaratlanul „felrobbantotta” a Liberty Bell 7 kapszula menekülő nyílását, ami miatt az elsüllyedt az Atlanti-óceánon. De tényleg Grissom hibázott? Vagy valami műszaki hiba okozta a Liberty Bell vesztét?

Gus Grissom űrhajós a mentésére érkezett repülőgép-hordozón, a Mercury-Redstone 4-es repülése és a vízben történt kalandja után. Fotó:NASA

Grissom maga is végig ragaszkodott ahhoz, hogy óceáni mentés során nem ő aktiválta ideje korán a robbanó-csavarokat. A NASA szakemberei valószínűleg hittek is neki. Évekkel később Gene Kranz, az Apollo repülési igazgatója azt mondta Francis French és Colin Burgess történészeknek: „Ha Gus azt mondja, hogy nem tette, akkor nem tette meg.”  És ahogy George Leopold író rámutat a 2016-os életrajzában, a Calculated Risk: The Supersonic Life and Times of Gus Grissom-ban; mivel a NASA később Grissomot választja Gemini és Apollo missziokhoz is, amire aligha került volna sor, ha az ügynökség nem bízott volna benne. 

 Tom Wolfe, a The Right Stuff című bestseller könyvében azonban nevetve eljátszotta az esetet, és arról számolt be, hogy a tesztpilóták úgy gondolták, hogy Grissom szimplán „elcseszte”. Az eset Grissom feje fölött lógott, egészen az Apollo 1 ben ért 1967-es korai haláláig.

 Leopold és Andy Saunders, az szakértő elemzők és az Apollo Remastered szerzője úgy gondolja, hogy megoldották a rejtélyt, hogy mi is történt valójában aznap a Liberty Bell 7-el. Részletes elemzésüket ma az Astronomy magazinban teszik közzé.

 A kapszula mentésének a következőképpen kellett volna történnie: Amikor a Liberty Bell 7 a vízben van, a mentőhelikopter először elég közel kell érnie ahhoz, hogy John Reinhard másodpilóta kihajolva, egy vágóeszközzel elcsípve leválassza a hosszú antennát a kapszuláról. A helikopter ekkor beakasztja a kapszulát, és annyira felemeli, hogy a nyílás teljesen víz felett legyen. Grissom ekkor megnyom egy gombot az ajtó kirobbantásához, majd kimászik a nyíláson, hogy hevederre felvonják a helikopterbe.

Legalábbis ez volt a terv. Ehelyett a nyílás hirtelen felrobbant, amikor még félig víz alatt volt, ami igencsak meglepte Grissomot és a helyreállító csapatot is. A víz ömleni kezdett, és Grissomnak ki kellett ugrania, hogy ne süllyedjen el a kapszulával együtt.

A filmen látható, amikor a vágószerszám hozzáér az űrhajóhoz, egy kicsi sötét tárgy távolodik a kapszulától. Nagyon valószínű - bár nem teljesen biztos -, hogy ez a nyílás ajtaja;

 A mentés során készített filmfelvételek gondos elemzésével és bizonyos kulcsfontosságú részletekből, Saunders és Leopold most úgy gondolják, hogy képesek rekonstruálni a történteket. Reinhard emlékszik arra, hogy látott egy elektromos ívet, amikor megérintette a vágó szerszámmal a Liberty Bell 7 antennáját, még mielőtt a helikopter az űrhajóhoz csatlakozott. Ez az elektromos kisülés, vezethetett valószínűleg a nyílás kirobbanásához.

 Hatvan évvel később a mentőhelikopter pilótája, Jim Lewis meggyőződve nyilatkozik a szerzőknek: „Az eredeti benyomásom az eseményekről az volt, hogy amikor befejeztem a Liberty Bell 7 megközelítését, akkor robbant az ajtó, de Andy Saunders munkája és a film elemzése engem is arra késztetett, hogy újra megvizsgáljam az emlékeimet. Reinhard biztosan elvágta az antennát egy-két másodperccel, mielőtt rögzíthették volna a hevedert a kapszulához ”

Gus Grissom 

 Lehet, hogy soha nem kapunk ennél pontosabb magyarázatot az 1961 júliusában történt esetre. Ez végeredményben felmenti Grissomot is, aki minden tekintetben az a hűvös szakember volt, akinek látszott.

Forrás: https://www.airspacemag.com/daily-planet/new-evidence-shows-gus-grissom-did-not-accidentally-sink-his-own-spacecraft-sixty-years-ago-180978240