Tűzriasztást okozhatott a SpaceX Crew Dragon űrhajó a Nemzetközi Űrállomáson

 Szerdán reggel Shannon Walker küldetés specialista és Szergej Rizsikov kozmonauta jelentette a houstoni és moszkvai misszióvezérlő központnak, hogy az ISS bekapcsolta a tűz és nyomás-csökkenésre figyelmeztető riasztókat.

A földi szakemberek ajánlásai szerint, a személyzet a fedélzeti protokoll eljárásokat követve ellenőrizte az állomás moduljainak tömítettségét, és megbizonyosodott arról, hogy nincs sehol lég-szivárgás és tűz. Mindkét repülés irányító központ vizsgálja a téves riasztás okát. 

Mint Soichi Noguchi mérnök asztronauta később beszámolt róla, a tűz és nyomás csökkentő riasztás a SpaceX személyszállító Crew Dragon űrhajótól származott. A Houstoni Misszió-irányító Központ szakembere is megerősítette, hogy az állomás amerikai szegmensén kívül az egyik elektromos egységben megnövekedett áram erősséget regisztráltak, a kiváltó ok felderítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Tűzriadó eljárásokat rendszeresen gyakorolnak az űrhajósok, hogy éles helyzetben gyorsan tudjanak reagálni.  A füstérzékelők jelzésére az ISS automatikusan leállítja a szellőzőrendszert, hogy ne juttasson több oxigént a tűzhöz, és csökkentsék a füst terjedését. Az űrhajósoknak első lépésként gondoskodniuk kell a saját légzőkészülékük felvételéről, majd az áram forrást kell megkeresniük ami valószínűleg a tüzet okozza, és áramtalanítaniuk kell az adott egységet. Ezt követően a tűz mértéke és típusa szerinti CO2, víz köd vagy hab oltással elfojtani azt. Speciális érzékelőkkel monitorozzák a levegő szén-monoxid és egyéb káros gázok mennyiségét, hogy tudják mikor biztonságos eltávolítani a légzőmaszkunkat.  A fedélzeten különleges szűrők és felszerelések is készenlétben vannak, a levegő megtisztításához, és csak a legvégső esetben evakuálhatnák az ISS-t.

Forrás: https://ria.ru/amp/20210324/mks-1602603301.html