Űrtechnológia - A ragasztószalag

A űrhajósok már több mint 50 éve számíthatnak a ragasztószalagra. A ‘Duct Tape’ és a ‘Kapton’ ragasztószalagok kulcsfontosságú szerepüket már vészhelyzetekben is bizonyították. 1970 áprilisában a szürke szalag elengedhetetlen komponens volt a szén-dioxid-eltávolító filter megépítéséhez, a meghibásodott Apollo 13 küldetés során. Két évvel később az Apollo 17 űrhajósai, Gene Cernan és Harrison Schmitt ezt használva ragasztott egy térképet a holdjáró 'sárvédőjére' a felverődő por ellen.

Újabban már az űrhajósok a ragasztószalaggal egyedi eszközöket is építettek, és az űrséták alkalmával az állomás külsején végzett javításoknál is előkerült. A ragasztószalagot legutóbb az orosz Zvezda modul repedésének ideiglenes foltozásához is felhasználták,a levegő szivárgásának mérséklésére, a tartós javítás megkezdéséig.

Eddig azonban még nem volt egyszerű módszer a ragasztó-szalag adagolására. Ezt a problémát oldotta meg a NASA HUNCH programja.

A HUNCH egy fiatalok számára indult országos program aminek keretében amerikai diákok immár 18. éve terveznek és építenek tároló dobozokat, kapaszkodókat, különféle szerszámokat a Nemzetközi Űrállomás személyzete számára. A program keretében már születettek olyan ételek is, amelyek felkerültek az űrhajósok étlapjára.

Ez a legújabb projekt megoldotta az állomás személyzetének ragadós problémáját.

Az új szalagadagolót a Connecticuti Windsor középiskola diákjai fejlesztették és építették.

A SpaceX Crew-1 parancsnoka, Mike Hopkins, az Expedition 64 legénységének repülőmérnöke a közelmúltban bemutatta a HUNCH szalagadagolót az ISS fedélzetén.

"Ennek a szalagadagolónak azt hiszem sok hasznát fogjuk venni a Nemzetközi Űrállomáson. Az egyik legjobb dolog ami tetszik benne, hogy alapvetően egy kézzel használható."


A HUNCH adagoló előtt a Duct Tape tekercsét - amelyet "szürke szalagnak" vagy "Mach 25 szalagnak" is neveznek - és a Kapton magas hőtűrésű szalagot általában a munkaterületek szélére, a kapaszkodókra ragasztották. A szalagnak a tekercsből való vágásához az űrhajósoknak ollót kellett használniuk, vagy a fogukkal elszakították.

"Nagyon könnyen megy a vezetősínre, és már rögzítve is van a helyén, és egyszerre több fajta tekercs is használható vele" - mondta Hopkins a HUNCH adagolóról, miközben az amerikai Destiny labor egyik falára rögzítette.

Forrás: NASA, collectspace.com