Szolgálatba állt a Bartolomeo platform a Nemzetközi Űrállomáson

 A Christopher Columbus öccséről elnevezett és az Európai Columbus modulhoz csatlakoztatott Bartolomeo platform, az első kereskedelmi partner - az Airbus által gyártott és üzememeltetett hardver, ami lehetőséget kínál tudományos és technológiai kísérletek elvégzésére Űrállomáson kívül.

Az Airbus mintegy 40 millió eurót fordított a Bartolomeo platform fejlesztésére. A Német DLR Űrügynökség szerint a Bartolomeo fedélzetén található rögzítő állások ára évi 300 000 és 3,5 millió euró lesz.

A Bartolomeo telepítése a Canadarm használatával, a háttérben a Dragon teherhajóval. Fotó: NASA


A sugárbiológusok, a napkutatók és az asztrofizikusok, a Föld megfigyelői, valamint a légköri és éghajlat-kutatók mind profitálni fognak az új platformból.

A Bartolomeo különösen alkalmas technológia tesztelésére és validálására. Itt egyedülálló lehetőségek vannak, amelyeket a Föld egyetlen laboratóriumában sem lehet elérni, mert az optikai érzékelőket, anyagokat, robot alkatrészeket és antennákat közvetlenül az űrben tesztelhetjük.

- mondta Schmitz Julianna, aki a DLR-nél az ISS kereskedelemért felelős.

 A Bartolomeo a SpaceX Dragon teherhajó csomagtartójában a Falcon 9 CRS 20 küldetéssel jutott a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a Canadarm segítségével csatlakoztatták az Európai modul föld felé néző feléhez. Ezt követően több űrséta során az űrhajósok csatlakoztatták a működését kiszolgáló elektromos, kommunikációs kábeleket.

Az első kereskedelmi kísérlet 2022-ben érkezik, és a Airbus közlése szerint már több foglalást is lekötöttek a platformra.

Forrás: ESA, Airbus