Átparkolták az asztronauták a Dragon űrhajót a Nemzetközi Űrállomáson.

A NASA űrhajósok hétfőn első alkalommal hajtottak végre a jövőben valószínűleg rutin feladatú át-dokkolást. A SpaceX Crew Dragon Resilience űrhajó áthelyezésével előkészítették a helyet az válltásukra érkező legénységnek és az azt követő teherhajónak. 

Az ISS Harmony Node 2 űrre néző dokkolójába való átparkolásra, a NASA SpaceX Crew-2 küldetése miatt volt szükség amely a következő négy űrhajóst szállítja a Crew Dragon Endeavour fedélzetén, akik így a föld felé néző állásba dokkolhatnak. 

 Az űrhajósok figyelemmel kísérik Crew Dragon rendszereit az automatikus áthelyezés során. Fotó: NASA TV

 

 NASA űrhajósai, Shane Kimbrough és Megan McArthur, a JAXA-tól Aki Hoshide és az ESA űrhajósa Thomas Pesquet, a tervek szerint április 22-én indulnak az állomásra. 

 A 2-es személyzet űrhajósai a SpaceX hangárjában a Falcon 9 rakétával. Fotó: SpaceX

 

 A Körülbelül ötnapos műszakváltás után az 1-es személyzet űrhajósai, április 28-án, indulnak haza a Crew Dragon Resilience-el, felszabadítva a helyet a 22. SpaceX kereskedelmi utánpótlás misszió érkező Dragon teherhajójának, ami a több tonna utánpótlás mellett a csomagterében szállítja az állomás első új napelemeit, amit a Canadarm2 segítségével vesznek ki, és a biztonságos manőverhez pedig kell az űr felé néző dokkoló állás, és jó hozzáférés. Várhatóan június 3-án indul útjára a Cargo Dragon. 

 

PMA 2-es állásból dokkolt át a Crew Dragon a PMA 3-ba

Forrás: blog.nasa.gov