Három eddig ismeretlen baktérium-törzset találtak a Nemzetközi Űrállomáson.

A Frontiers in Microbiology tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban, az Egyesült Államok és India kutatói, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumával (JPL) együttműködve négy baktérium törzset fedeztek fel az ISS különböző helyein - és ezek közül három olyat, ami mindeddig ismeretlenek voltak a tudomány számára.

Nemzetközi Űrállomás Fotó: NASA

 Az új baktériumokat az ISS belsejéből vett mintákból azonosították, miután azokat visszaküldték a Földre elemzésre. Az egyiket egy ebédlőasztalon fedezték fel; egy másikat mikrogravitációs kutatási eszköz felső paneljén; a harmadikat a kupola obszervatóriumban találták. A negyedik fajra, amelyről már ismert volt, egy régi légtisztító szűrőn bukkantak.

 Mindegyik a Methylobacteriaceae családba tartozó rúd alakú, a talajban és az édesvízben előforduló baktérium. Részt vesznek a nitrogén felvételében, és a növények növekedésében, valamint segíthetnek megállítani a növényi kórokozókat. Egyszerű megfogalmazva, hasznos baktériumokat találtak. 

 Nem volt teljesen váratlan, hogy talajlakó baktériumokat találtak az ISS-en. Az űrállomáson élő űrhajósok évek óta, kísérleti jelleggel termesztenek növényeket.

 A három új baktériumról megállapították, hogy mindegyik ugyanazon, korábban azonosítatlan faj közé tartozik, és a genetikai elemzés kimutatta, hogy szoros kapcsolatban állnak a Methylobacterium indicummal. A kutatók javaslata új faj Methylobacterium ajmalii névre keresztelése, a neves indiai biológiai sokféleséggel foglalkozó tudós, Ajmal Khan tiszteletére.

 A JPL kutatói, Kasthuri Venkateswaran (Venkat) és Nitin Kumar Singh nyilatkozatában elmondták, hogy a törzsek "bio-technológiailag hasznos genetikai kóddal" rendelkezhetnek a növények űrben történő termesztésére. De további kutatásokra van szükség potenciális alkalmazásukra az űrgazdálkodás területén.

 

Forrás: frontiersin.org