A Crew Dragon érkezésével 11 főre bővült az ISS legénysége

A hétvégén érkezett SpaceX Crew Dragon-2 űrhajóval rég nem látott létszámra bővült a Nemzetközi Űrállomás legénysége. Ha átmenetileg is, de jelenleg 11 ember amiből hat amerikai, két orosz, két japán, és egy francia űrhajós tartózkodik a fedélzeten.

A rekord még az Űrsikló időszakra nyúlik vissza, amikor is 13-an voltak egyszerre az űrben. Először 1995-ben a Mir űrállomáson majd két alkalommal 2009-ben az ISS-en.

A Discovery legénységével 2009-ben 13 űrhajós a Kibo mudulban. Fotó: NASA

 

A "hivatalos" csoportképen a 65. expedíció tagjai és a Crew-1 legénysége Fotó: NASA TV

Ez az átmeneti állapot, a négy fős Crew-1 távozásával normalizálódik majd, de úgy tűnik addig is kiélvezik a különleges alkalmat az asztronauták, aminek remek módja a közös étkezés.

Kicsit lehet lazítani is a sűrű programok után. Fotó: NASA

JAXA asztronauta Aki Hoshide tart egy rövid pihenőt a Dragon kapszulában. Fotó: NASA

 Az űrállomáson alap állapotban hat személy számára van kialakítva alvó hely, kettő az orosz, és négy a amerikai szegmensbe, ezért már jóval az érkezésük előtt, további helyek kerültek kialakításra, de van aki így is a Dragon kapszulában tölti a pihenőidejét.

A fedélzeti kamera rendszereknek köszönhetően, egyre jobb felvételek készülnek a hajó érkezéséről, és dokkolásáról is. A NASA TV YouTube csatornáján pedig a legtöbb esemény akár élőben is követhető.

 

Forrás: NASA, SpaceX