A SpaceX lobbi hatására törvény születik az űr alkatrészek begyűjtői ellen.

Legutóbb a SpaceX Crew-2 Resilience kapszulájának visszatérésekor landoltak alkatrészek a Mexikói öbölben, a floridai Panama City partjainál. Az ereszkedési fázisban az ejtőernyőket lezáró ajtó kerül szándékosan "kidobásra", valamint a több szakaszban nyíló ejtőernyők is az óceánban végzik. 

Az űrrepülési hulladékok gyűjtése Floridában egyre gyakoribb probléma, amit most állami szabályozás alá vonnak.

  Az április 26-án nyilvántartásba vett törvényjavaslat nemcsak büntetéseket szab ki az űrszonda bármely megtalált alkatrészének megtartásáért, hanem azt is előírja, hogy minden leletet be kell jelenteni a helyi hatóságoknak.

Két "drag" ejtőernyőt és egy SpaceX  fedőpanelt találták floridai halászok. (Sea Lover Fishing / YouTube) 

 

" Ezen anyagok visszaszállítása szükséges a jármű biztonsági kiértékeléséhez" - mondta Tyler Sirois állami képviselő, aki az Űrhajózási eszközök visszaszerzéséről szóló jogszabályt írta.

  A törvényjavaslat megerősíti, hogy az olyan kereskedelmi űrrepülési vállalatok, mint a SpaceX is, a rakéták és űrhajók kilövésével foglalkozó más szervezetekkel együtt, a misszió befejezése után is megtartják hardverük tulajdonjogát.  

 A halászok az aznapi fogással. Fotó: Sea Lover Fishing/YouTube 

 A jogszabály azt is lehetővé teszi, hogy a vállalat (vagy más szervezet) magánterületre lépjen, ha az szükséges az alkatrészek visszaszerzéséhez.

  Bárki, aki nem adja át a talált alkatrészeket, vádat emelhetnek ellene, első fokú vétségként akár egy év börtön vagy 1000 dolláros pénzbüntetés is kiszabható.  A szabálysértőket arra is kötelezhetik, hogy fizessenek kártérítést, ha a hardver megsérült vagy nem sikerült helyreállítani.

 A javaslat amelyet a SpaceX is támogatott, már csak a kormányzó aláírására vár. 

Egy darab a Falcon 9 fokozat-elválasztó "interstage" részéből, Anglia partján az indulás utáni egy évvel késöbb került elő.

 Florida az első állam, amely elfogadta az űrhajók alkatrészeit védő jogszabályokat.  Korábban az űrhajók alkatrészeinek begyűjtése a kormányzati vagyon ellopásával foglalkozó nemzetközi szerződés vagy szövetségi törvények hatálya alá esett, amelyek az utóbbira vonatkoztak, ha a jármű a NASA-hoz vagy a katonasághoz tartozott.

SpaceX Falcon 9 Fairing darab Bahama partjainál 2015.

  1967-ben hatályba lépett világűr feltárásáról szóló szerződés értelmében, a küldetést indító ország megőrzi űr-járműveinek és alkatrészeinek tulajdonjogát, függetlenül attól, hogy hol találhatók a világűrben, egy égitesten, vagy a Földre való visszatéréskor.

 Az új törvényi szabályozásra azután került sor, hogy a SpaceX legalább két esetet követően lobbizni kezdett a floridai törvény elfogadásáért.

A SpaceX Demo-2 küldetés Crew Dragonjának ejtőernyő fedelét egy halászhajó szerezte vissza a Mexikói-öbölben.  (Steve Jurvetson)

 

 Első ízben még 2020 januárjában a Daytona Beach partjainál lévő halászok egy csoportja emelt ki a vízből a SpaceX kapszulából származó panelt és ejtőernyőt amelyet a repülés megszakító teszten használtak.

 Nyolc hónappal később egy másik halászhajó begyűjtötte az első személyzettel indított Crew Dragon paneljét, amely 2020 augusztusában visszahozta az űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásról.


Forrás: https://orlandoweekly.com/Blogs/archives/2020/02/07/fisherman-catches-door-of-spacex-capsule-off-daytona-beach

http://www.collectspace.com/news/news-050221a-florida-law-spacecraft-assets-debris.html