Sikeresen landolt a SpaceX Starship SN15 prototípusa

Az amerikai SpaceX legújabb Starship prototípusa tegnap (május 5-én) sikeres magassági próba repülést hajtott végre, és ezúttal minden a tervek szerint alakult, beleértve a leszállást is. Fontos mérföldkő lehet ez a landolás, hiszen a korábbi példányok kudarcai után, végre a mérnökök felül tudtak kerekedni a leszállás során felmerült problémákon. 

 A véletlen úgy hozta, hogy a tesztrepülés egy napra esett Alan Shepard űrrepülésének 60. évfordulójára, de talán nem túlzás a párhuzam, hiszen az SN15 és maga a koncepció sikere szintén fontos előrelépést jelent az űrkutatásban. 

A rozsdamentes acélból készült SN15 (15.széria) helyi idő szerint 18:24-kor  szállt fel a SpaceX Starbase területéről, a dél-texasi Boca Chica falu közelében. A jármű körülbelül 10 kilométer magasságba emelkedett, majd aerodinamikai manővereket hajtott végre, és hat perccel a felszállás után visszatért a kijelölt leszálló helyre. 

Az SN15 négy közvetlen elődje mind különböző okok miatt megsemmisült  az elmúlt öt hónapban végzett hasonló repüléseket során. 

Kétségkívül a SpaceX szakemberei tanultak azok hibáiból, hiszen ezúttal nem volt váratlan esemény. Ez a fajta gyors fejlesztési és tesztelési filozófia egyedülálló módon a SpaceX sajátja, és szokatlan megközelítése a rakéta építésnek. Sokan kételkednek a koncepcióban, pedig a gyakorlatban ez a mérnökök számára az alkalmazott megoldások és technológiák gyors tesztelési lehetőségét biztosítja, még ha ez néha a prototípus elvesztésével is jár. 

Új generációs Raptor hajtóművek. Fotó:BCG

Az SN15 számos fejlesztést eszközöltek a korábbiakhoz képest. Fejlettebb avionikát és szoftveres irányítást kapott, valamint újabb generációs Raptor hajtóműveket amelyek nagyobb tolóerőt és hatékonyságot biztosítottak.

Elon Musk rövid Twitter üzenetben kommentálta az eseményt.

Elon Musk nem titkolt célja, hogy még az idén orbitális tesztrepülésre is sor kerüljön, hiszen a Starship program része az Artemis Holdraszállás küldetésének is, amit 2024-ben szeretnének tesztelni.

 

Forrás: SpaceX YouTube