Az ISS korszaka a végéhez közeledik

Az ISS 2025-e bejelentett bezárásának kínai nézőpontja.

 

Az ISS 2025-e bejelentett bezárásának kínai nézőpontja.

 

2021.április 29-én 11:23-kor Kína elindította az űrállomásának főmodulját, a Tianhe-t, amely sikeresen és pontosan elérte a tervezett pályát. Ez azt jelenti, hogy Kína űrállomás-építése a  megvalósítás szakaszába lépett.
Az egyetlen Nemzetközi Űrállomást (ISS) az USA és Oroszország közösen építette, ebben a tekintetben a Tianhe áttörést jelentett ebben az irányban.


"A kínai űrállomás a nemzetközi űrállomás riválisa lesz" - áll a CNN  egyik közleményében.
Ebben a tekintetben azok , akik "nem ismerik az igazságot", nem értik, hogy mi is történik valójában. És elgondolkodnak: "Miért akarnak a Kínaiak saját űrállomást építeni? Nem elég nekik a nemzetközi űrállomás?"
Néhány nappal ezelőtt a Die Well című német lap már válaszolt ezekre a kérdésekre. A jelentés idézte Morris Jones ausztrál szakértőt, aki szerint Kínát az amerikai beavatkozás miatt zárták ki a nemzetközi űrállomás-projektből. "Ha a kínaiak űrállomásra akarnak menni, akkor építsenek sajátot."

Ez a vélemény a Tianhe elindítása után különösen fontos. Ráadásul ez a helyzet teljes kontrasztot teremt az amerikaiak,azon aggodalma kapcsán, hogy a nemzetközi űrállomáson az utóbbi időben egyáltalán nem mennek jól a dolgok.
Az ISS építése 1998-ban kezdődött, és 2010-ben kezdte meg teljes körű működését. Az állomást eredetileg 2015-ig tervezték használni, de a működését 2024-ig meghosszabbították.
Korábban a nemzetközi űrállomás-projekt résztvevői 2028-ig történő meghosszabbításán gondolkodtak, de Oroszország álláspontja a közelmúltban beárnyékolta ezt a tervet.

A Financial Times című brit lap szerint Dmitrij Rogozin, az orosz Roszkozmosz űrtevékenységgel foglalkozó állami vállalat főigazgatója megerősítette, hogy 20 évnyi ISS-en végzett munka után Oroszország kivonul az elöregedő kutatóállomásról.
Ez semmiképpen sem egy hirtelen döntés. Tavaly augusztus és szeptember között az orosz Zvezda modulban légszivárgást fedeztek fel az ISS-en. Andrej Ionin orosz szakértő akkoriban azt mondta: "Fel kell készülnünk arra, hogy 2024 után nem lesz ISS".


Az űrkutatás iránt érdeklődők aggódnak emiatt, és néhány külföldi internetező megjegyezte: "Nagyon szomorú ez a fejlemény mivel az alapvetően ISS kiváló együttműködés lenne,."
Ez a megjegyzés finom érzelmeket közvetít,és talán ők maguk is tudják, miért nehéz folytatni ezt az együttműködést.

Az ISS építése során Oroszország és az Egyesült Államok hasznos együttműködést folytatott. Anu Oja, az Egyesült Királyság Nemzeti Űrközpontjának igazgatója és az Európai Űrügynökség (ESA) tanácsadója elmondta: "Az orosz technológia nélkül a NASA és az ESA nem tudta volna sikeresen megépíteni az űrállomást. Az oroszok a moduláris űrállomások építésének mesterei". Ezenkívül a nyugati országoknak orosz rakétatechnológiára van szükségük a rakomány és a személyzet szállításához. A brit Financial Times szerint az amerikai-orosz kapcsolatok folyamatos romlása az elmúlt években megnehezítette az új együttműködés megvalósítását.

Ugyanakkor idén márciusban Oroszország és Kína megállapodott abban, hogy közösen kialakítanak egy holdi bázist, hogy "elősegítsék az űr békés célú felfedezését és használatát az egész emberiség számára".
"A Nemzetközi Űrállomás élete végéig Föld körüli pályán fog keringeni, de egy korszak véget ér" - jelentette ki a Financial Times.
Az ISS korszaka a végéhez közeledik, és a kínai űrállomás korszaka még csak most kezdődik.

Az új korszak más lesz. Bár az ISS nevében szerepel a "nemzetközi" szó, Kína kizárása már megfosztja azt a"nemzetközi" jellegétől. A kínai állomás nyitott lesz a világ felé az együttműködésre.
A Tianhe indítása előtt a Space.com amerikai honlapon megjelent egy cikk, amelyben megjegyzik, hogy a kínai űrállomás számos nemzetközi kísérlet számára hagyott forrásokat és helyet .


A cikk azt is megemlíti, hogy a rák űrben történő vizsgálatára irányuló kísérlet, amelyet az Oslói Egyetem szakembere végzett, egyike volt a kilenc nemzetközi projektnek. Az Egyesült Államok nyomására azonban a projekt nem kapta meg a szükséges pénzügyi támogatást Európában.
"Ez nagyon szomorú, mert a rák nem ismer határokat. Minden ország számára jó, ha hatékonyabb rákellenes kezeléseket találunk" - mondta az Oslói Egyetem szakembere. "Mikor tudunk már nem a különbözőségekre , hanem arra figyelni, ami közös bennünk?"

E szakember mellett az amerikaiaknak szóló "leckéket" külföldi internetezők is oktatják. A magánszemélyek megjegyzik, hogy Oroszország azért vonul ki az ISS-ből, mert "az elmúlt 10 évben az USA megbízhatatlan partnernek bizonyult".


Egy másik internetező megjegyezte: "Ne feledjük, hogy Kína elsősorban azért építi saját űrállomását, mert az USA megtiltja a Kínának,hogy részt vegyen az ISS tevékenységében. Ez azt jelenti, hogy önök soha nem fogják tudni korlátozni Kína képességeit az ország blokkolásával".
Talán ez nem csak az űrszférára vonatkozik.

Forrás:prevodika.ru