Mikrometeor találat érte a Nemzetközi Űrállomás robotkarját

A Canadarm2 sérülését egy rutin ellenőrzés során fedezték fel

A lehető legnagyobb óvintézkedések megtétele ellenére is előfordul, hogy az ISS apró tárgyakkal ütközik. Az egyik ilyen találkozásból származó sérülést nemrég vették észre a május 12-én, a Canadarm2 rutin ellenőrzése során.

Fotó: NASA / Kanadai Űrügynökség

A Kanadai Űrügynökség (CSA) és a NASA szakértői közösen készítettek részletes felvételt a sérülésről, és kiértékelték annak állapotát. A Canadarm2 egyik szegmensét érte mikrometeorit találat. 

  A becsapódás ellenére a folyamatban lévő elemzés eredményei azt mutatják, hogy a kar teljesítménye változatlan maradt. A kár a robotkar és a szigetelő burkolat egy kis részére korlátozódik. A Canadarm2 folytathatja a tervezett műveleteket, ideértve a soron következő Dextre mozgatását, a hibás táp kapcsoló cseréjét.

 A NASA és a CSA további elemzést és adatgyűjtést végez a kar állapotára vonatkozóan, de a rövid távú robotikai műveletek a tervek szerint folytatódnak.


Jelenleg is több mint 23 000 olyan objektumot követnek a nap 24 órájában, amelyek egy teniszlabda méretű vagy annál nagyobb, a műholdakkal és a Nemzetközi Űrállomással (ISS) való esetleges ütközések észlelése és elkerülése érdekében. Számos olyan apró tárgy is kering ami azonban túl kicsi ahhoz, hogy követhető legyen. Ilyenek a kőzet vagy porszemcsék, és a műholdak apró törmelékei. 

 

 Az ütközések veszélyét nagyon komolyan veszik.  A NASA már régóta rendelkezik különböző vész forgatókönyvvel az állomás személyzetének biztonsága érdekében.

 A május 14-én publikált Roszkoszmosz cikk szerint, az orosz automatizált figyelmeztető rendszer (ASPOS OKP) 2020-ban 220 veszélyes közelségű pálya keresztezést regisztrált az ISS és az űrhulladékok között. Az évben kétszer kellett módosítani az ISS pályáját az ütközés elkerülése érdekében. Az egyik ilyen manővert szeptember 23-án hajtották végre, amikor a japán N-2A rakéta második fokozata került volna veszélyes közelségbe. 

Canadarm2 - Fotó: NASA

A Canadarm2 (más néven: SSRMS) a Nemzetközi Űrállomás építésében és karbantartásában játszik fontos szerepet.

 A kar 17 méter hosszú, tömege 1640 kg és 7 motoros ízülete külön-külön, illetve együttesen mozgatható. 2001. áprilisban került az űrállomásra az STS-100 küldetéssel.

A Canadarm2 mindkét végén egy azonos "kéz" található, a Latching End Effector.  Ezek lehetővé teszik a robotkar számára, hogy megragadja a tárgyakat, vagy az állomáshoz rögzítse magát.

A Canadarm2 használata az űrséták során:

 

Forrás: https://www.asc-csa.gc.ca/eng/iss/news.asp#20210528