Megkezdődött az orosz Pirs modul leszerelése.

Orosz kozmonauták 7órás űrséta keretében előkészítették a modult az eltávolításra.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) Oleg Novitski és Pjotr ​​Dubrov egy közel 7 órás űrsétát végzett, hogy elvégezzék a külső előkészületeket a közel 20 éve az állomást szolgáló Pirs dokkoló modul eltávolításához. 

A 2001-ben szolgálatba állt Pirs dokkoló egység a tervek szerint 2021. július 17-én kerül eltávolításra az ISS-ből, hogy helyet kapjon az új Nauka tudományos modul az orosz szegmensen.

A tegnapi űrséta során elvégzett feladatok animált összefoglaló videója:

A június 2-i űrsétán a két orosz űrhajós különféle feladatokkal hagyta el a Poisk modult - más néven Mini-Research Module 2 (MRM2) .

Az orosz szegnens részegységei. Fotó: NASA

 

A fő hangsúly a Pirs dokkolóval kapcsolatos leszerelési tevékenységek befejezése volt, de emellett számos apró feladatot is elvégeztek. 

Szerelés a Zayra modulon. Forrás: NASA TV

Először a két kozmonauta kivett egy nyomás alatt álló tartályt a légzsilipből, és ideiglenesen a Zayra modulra rögzítették. Innen képesek voltak kicserélni a Zayra modul meghibásodott áramlás szabályozó rendszerét. A leszerelt eszközt a túlnyomásos tartály belsejében később egyszerűen "kidobták", hogy idővel a Föld légkörébe érve megsemmisüljön.

Az ISS történetében az élettartama vége miatt a hőszabályozó rendszer szabályozóját már háromszor kicserélték.

Ezt a fajta „dobd el” technikát olyan elemek esetében alkalmazzák, amelyek túl nagyok vagy túl veszélyesek ahhoz, hogy visszavigyék az állomásra.

A küldetés irányító központ értékelése szerint a túlnyomásos tartály jó irányba távozott a Nemzetközi Űrállomásról. A következő 2-3 napon belül teljesen elég a légkör sűrű rétegeiben. (Sajnos az élő közvetítésben éppen megszakadt a videó kapcsolat amikor erre sor került)

A Strella teleszkópos daru átszerelése. Fotó: NASA TV

 

Ezután Novitski és Dubrov elmozdították a Strella teleszkópos darut Pirs-ről, és rögzítették Poisk-on, majd a modul kábelezését is átszerelték. A KURS automatikus dokkoló rendszer kábeleit gondosan leválasztották a Pirs-ről, és ideiglenesen csatlakoztatták a Zvezda modulhoz , ahol a moszkvai misszióvezérlés vezérlői tesztelni tudták őket, és megerősítették, hogy továbbra is működnek.

 Mivel a Progress MS-16 már dokkolt a Pirs-hez a modul eltávolításának előkészítése érdekében, az automatizált dokkoló rendszerre már nincs szükség.

 A Nauka modul az idei év végi érkezése után, egy újabb űrséta során újra összekötik majd a kábeleket a Nauka autómata rendszerével, hogy a dokkoló portját ismét online állapotba hozzák.

Végszerelésben a Nauka modul. Legutóbb az Európai ERA robotkart telepítették a tudományos szegmenshez. Fotó: Roscosmos

 

 Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a Nauka modul, amely Pirs helyére érkezik majd, július 15-én indul el a kazah Bajkonur kozmodrómból egy Proton rakéta fedélzetén. Miután a Nauka a megfelelő pályára állt, és elvégezték a szükséges teszteket, az orosz misszióirányítók a Progress MS-16 teherszállító hajót használva eltávolítják a Pirs modult. 

 A Progress MS-16 teherhajó 2021. február 15-én indult és utánpótlást szállított az állomásra. A megszokott kidokkolás helyett, ezúttal a Pirs alsó dokkoló részét kapcsolják le az állomásról, így az űrhajóhoz kapcsolt modult a Progress biztonságosan el tudja távolítani a Nemzetközi Űrállomásról, és belevezeti majd a Földi légkörbe. 

 Néhány nappal később a Nauka modul randevúzik és kiköt a Zvezda már megüresedett csatlakozási portjához.

A boldog és kissé fáradt kozmonauták a sikeres űrséta után. Fotó: NASA

 

Forrás: roscosmos.ru, NASA TV