Újabb problémák a Hubble űrtávcsővel

Ezúttal egy fedélzeti számítógép hibásodott meg, majd leállt, és egyenlőre nem sikerült újra indítani

A NASA azon dolgozik, hogy megoldja a Hubble Űrtávcső 'Payload' számítógépével kapcsolatos problémát. A számítógép június 13-án, vasárnap, nem sokkal 16 óra után leállt. Az adatok elemzése után a Hubble műveleti csoportja azt vizsgálja, hogy egy meghibásodott memória modul vezetett-e a számítógép leállításához.

A csapat arra készült, hogy június 14-én,  átváltson a több biztonsági modul egyikére. Ezután a számítógép körülbelül egy napig működik diagnosztikai üzemmódban, hogy ellenőrizze a probléma megoldódott-e. A csapat ezután újraindítja az összes tudományos eszközt, és visszatér a távcső normál tudományos műveletekhez.

 A Payload (hasznos teher) számítógép célja az űrhajó fedélzetén lévő tudományos eszközök irányítása és koordinálása.  A vasárnapi leállás után a fő számítógép leállította az „életben tartás” jelzés fogadását, amely egy szokásos művelet a Payload és a fő-vezérlő számítógépek között.  Ezután a fő számítógép automatikusan az összes tudományos eszközt biztonsági mód konfigurációba helyezte. A NASA Goddard Űrrepülési Központjának irányító központjának munkatársai június 16-án, újraindították a Payload számítógépét, de hamarosan ugyanaz a probléma jelentkezett.

 A payload számítógép a NASA szabványos számítógép (NSSC-1) rendszere, amelyet az 1980-as években építettek. Ez része a Science Instrument Command and Data Handling modulnak, amelyet a legutóbbi űrhajós-szerviz misszió során cseréltek le 2009-ben. A modul redundanciájának különféle szintjei vannak, amelyek szükség esetén elsődleges rendszerként is szolgálhatnak.

 Mindkét számítógép hozzáférhet és használhatja a négy független memóriamodult, amelyek mindegyike 64K kiegészítő félvezető (CMOS) memóriát tartalmaz. A payload számítógépe egyszerre csak egy memóriamodult használ, a másik három biztonsági másolatként szolgál.


 A Hubble 1990-ben indult így már elmúlt 30 éves.

Jó hír, hogy a Hubble utódját, a James Webb űrtávcsövet várhatóan még ebben az évben elindítják. Az még kérdéses, hogy a Hubble életben marad-e. Csak az idő fogja megmondani, de biztos lehetünk benne, hogy a NASA csapata mindent megtesz a Hubble életben tartásáért.

 

Forrás: NASA

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2021/operations-underway-to-restore-payload-computer-on-nasas-hubble-space-telescope