Kibontotta Új Generációs napelemeit a Nemzetközi Űrállomás

Több mint hat órás űrséta során sikeresen telepítették az első pár iROSA napelemeket az ISS-en.

A NASA űrhajósa, Shane Kimbrough és az ESA (Európai Űrügynökség) űrhajósa, Thomas Pesquet, 6 óra 28 perces hajtott végre a Nemzetközi Űrállomáson. Az év nyolcadik űrsétáján a két űrhajós befejezte az új ISS ​​Roll-Out Solar Array (iROSA) telepítését.

Thomas Pesquet az ESA Francia űrhajósa az űrséta során. Fotó: NASA

Kimbrough és Pesquet sikeresen kibontotta a napelem párt, majd a helyére csavarozta, és a telepítéshez kábeleket csatlakoztatott az  áramellátásához. Ezenkívül az űrhajósok előkészítették a második iROSA hardvert a telepítéshez, amelyet előzetesen június 25-re tervezett űrséta során végszerelnek majd.

 A napelem-pár kinyitása:

"Yeah! Összekapcsolódott! Woohoo!"  - kiáltott fel Pesquet, miután a napelem csatlakozott a tartószerkezetéhez.

 Az irányító központ tanácsára Pesquet és Kimbrough huzalokkal és hevederekkel rögzítették a 20 méter hosszú 6 méter széles 340 kilogrammos napelemet.

 A napelemek kitekerése:

 A NASA az űrállomás nyolc meglévő áramellátó csatlakozójából hatot bővít új napelemekkel annak érdekében, hogy elegendő áramellátás biztosítson az űrállomás jövőbeni igényeihez, az azon folytatott kutatásokhoz, technológiai és életfenntartó eszközeihez, valamint a jövőben érkező új moduljaihoz. 

 Improvizált sisak kamera javítás:

Az űrséta során Shane Kimbrough sisakkamerája kilazult, de Thomas Pesquet rögtönzött javítással, egy drót segítségével tudta rögzíteni.

NASA űrhajósa Shane Kimbrough az iROSA napelem modullal. Fotó: NASA

 Kimbrough számára ez volt a nyolcadik űrséta, Pesquetnek a negyedik.  Kimbrough ezzel összesen 52 órát és 43 percet töltött űrsétával, Pesquet összes űrsétája pedig 26 óra 15 perc.

Thomas Pesquet, (jobbra) és Shane Kimbrough, a 2021. június 20-án vasárnap telepítik az első ISS Roll-Out Solar Array-t (iROSA). Forrás: Roscosmos / Oleg Novitskiy

 Az űrállomás személyzetének tagjai eddig már 240 űrsétát teljesítettek a Nemzetközi Űrállomáson, annak építése és karbantartása során. Az űrhajósok összesen 63 napot és 56 percet töltöttek az állomáson kívüli munkával.

A Nemzetközi Űrállomás Illusztrációja a telepített hat pár új iROSA napelemmel. Fotó: NASA

 2020 novemberében a Nemzetközi Űrállomás átlépte a folyamatos emberi űr-jelenlét 20 éves mérföldkövét. Ez idő alatt 19 országból 244 ember kereste fel azt a laboratóriumot, amely 108 ország közel 3000 kutatását támogatta eddig.

 

Forrás: https://blogs.nasa.gov/spacestation/2021/06/20/spacewalkers-complete-first-roll-out-solar-array-installation/