Az oroszok szerint egy NASA űrhajós rongálta meg a Szojuz űrhajót.

Komoly vádakat fogalmaznak meg egy 2018-as incidens kapcsán, amikor fúrt lyukat fedeztek fel a Szojuz űrhajón.

Az orosz állami hírügynökség a TASS, egy rendkívüli cikket tett közzé, amiben megvádolják a NASA űrhajósát Serena Auñón-Chancellort, miszerint érzelmi összeomlást szenvedett el a Nemzetközi Űrállomáson való tartózkodása során, ami hatása alatt megrongálta az orosz Szojúz űrhajót, hogy mielőbb visszatérhessen.

A cikk előzményeként fontos megemlíteni, hogy a közelmúltban majdnem katasztrofális kudarccal végződött orosz Nauka tudományos modul dokkolása a Nemzetközi Űrállomással, ami nyomán sokan komoly kritikákat fogalmaztak meg az orosz űrkutatással szemben. A TASS orosz cikke igyekszik megcáfolni az incidensről szóló amerikai sajtóban megjelent kritikákat, és egyúttal kérdéseket vet fel a Roszkoszmosz-NASA partnerség jövőjével kapcsolatban.

Szergej Prokopjev orosz űrhajós, az Európai Űrügynökség űrhajósa Alexander Gerst valamint a NASA asztronauta Serena Maria Auñón-Chancellor

A felfedezett lyuk a Szojuz MS-09 űrhajón.

A TASS cikkében ( link ) visszaidézik a 2018-as incidenst amikor a Nemzetközi Űrállomáson dokkolt Szojuz MS-09 űrhajó orbitális modulján 2 mm-es fúrt lyukat fedezték fel. Szergej Prokopjev orosz űrhajós, az Európai Űrügynökség űrhajósa Alexander Gerst valamint a NASA asztronauta Serena Maria Auñón-Chancellor az év júniusban érkezett az űrhajóval az állomásra. A szivárgást augusztus végén fedezték fel.

2018 decemberében két kozmonauta rendkívüli űrsétát végzett, ami során késekkel vágták át a Szojuz jármű külső szigetelését, hogy kívülről megvizsgálják a sérülést. Mintát vettek a lyuk közeléből, valamint nagyfelbontású képeket és videót készítettek a szivárgás helyszínéről, hogy segítsenek megállapítani, mi okozta a lyukat.

Az űrhajósok a javítás során

A lyukat az űrhajósok epoxival zárták le, és a Szojuz űrhajót biztonságosnak ítélték.
Prokopjev, Gerst és Auñón-Chancellor december végén biztonságosan visszatértek a Földre.

A epoxival betapasztott lyuk

Kuemelt figyelem irányult arra már akkoriban is, hogy mi okozhatta a lyukat. A mikrometeorit becsapódást hamar kizárták. Az orosz médiában is arról írtak, hogy valószínűleg a gyártás vagy a tesztelési során keletkezhetett a lyuk, és bár ez tűnt a legvalószínűbb elméletnek, az orosz kormányzati források azt a pletykát kezdték terjeszteni, hogy talán egy NASA űrhajós fúrta ki a lyukat.

Ha az oroszok le is zárták a lyuk okának vizsgálatát, soha nem tették közzé a hivatalos vizsgálati eredményeket.

A csütörtökön közzétett cikkben azonban a TASS újra megnyitja az ügyet. A történet úgy van tálalva mintha a szerző Mihail Kotov újságíró interjút készített volna egy névtelen "nagyon magas rangú orosz űripari tisztviselővel". Ennek a személynek a megjegyzései alapján a forrás valószínűleg az orosz Űrhivatal, a Roszkoszmosz vezetője, Dmitrij Rogozin.

 A feltételezett forrás maga Dmitrij Rogozin a Roszkoszmosz vezetője. 

A cikkben a névtelen forrás arra hivatkozik, hogy ilyen jellegű károk nem keletkezhettek a Földön, mert a hajót az indulás előtt vákuumkamrában tesztelik, és ha bármilyen lyuk lett volna nem ment vola át a vákuumpróbán. Ezért a Roszkoszmosz kizárta ezt a forgatókönyvet.
A cikk forrása felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy Serena Maria Auñón-Chancellor űrhajós mélyvénás trombózist szenvedett el az űrben, amiről visszatérése után tettek közzé publikációt egy tudományos cikkben.

Ez „akut pszichológiai válságot” idézhetett elő nála, ami ahhoz vezethetett, hogy különböző eszközökkel megkísérelte felgyorsítani visszatérését a bolygóra - írja a névtelen forrás.

Megemlíteni még, hogy a Roszkoszmosz számára ismeretlen okok miatt az orosz és az amerikai szegmens találkozásánál lévő videokamera éppen akkor nem működött. Valamint állítása szerint, az amerikaiak nem voltak hajlandóak poligráfos hazugság-vizsgálatot végezni. Az orosz űrhajósok átestek a vizsgálaton. Ugyancsak gyanús körülménynek tartja, hogy az orosz szakembereknek soha nem volt lehetősége tanulmányozni az ISS fedélzetén lévő szerszámokat és fúrót, hogy lássák, nincsenek-e fémforgács nyomok azokon.

Az orosz forrás szerint nyolc fúrás próbálkozásból csak egy ment keresztül a hajótesten. A többi fúrási kísérlet okozta nyomokból arra következtetnek, hogy súlytalan körülmények között végezték a fúrást, és olyan személy, aki nem volt képzett a Szojuz MS szerkezeti felépítésében.

Rogozin Twitter üzenetben nehezményezte, hogy túl sok dühítő és provokatív cikk jelent meg az amerikai médiában. 

A cikk számos aggályos következtetést tesz, Dr. Auñón-Chancellorral kapcsolatban, aki akkor az egyetlen nő volt az állomáson. Nyilvánosan megrágalmazza az egészségi állapota miatt, (amelyet egyébként sikeresen kezeltek a Földre való visszatérése után).

Persze az űrhajósok is emberek, és minden embernek vannak hibái, ezért nem zárható ki 100%-ban a vázolt szcenárió sem, de a gyakorlati tapasztalatok, mint például a 2013-as Proton rakétába fordítva erőszakkal beszerelt szenzora, és a Nauka modul építése során felmerült megannyi építési hiba is arra enged következtetni, hogy valószínűbb, hogy a furatok még a Földön keletkeztek, algihanem egy hozzá nem értő technikus által.

A TASS cikke elveti ennek lehetőségét, pedig sokkal valószínűbb ez történet, amiben egy technikus véletlenül megrongálta a Szojuz űrhajót, és ezt a hibáját egy rögtönzött javítással, valamilyen ragasztó alkalmazásával elfedi. Egy ilyen tapasz a földi vákuum-kamrás teszt során megállta volna a helyét, de a pályán való hosszan tartó extrém körülmények, és a keringés miatt 90 percenként ismétlődő hő-ciklusoknak már nem állt volna ellen. Az orosz mérnökök ezzel bizonyára tisztában is vannak.

A NASA diplomatikus választ adott a vádakra és kiállt az űrhajósa mellet.

A Nemzetközi Űrállomás valamennyi partnere elkötelezett a küldetés biztonsága és a személyzet jóléte iránt. A Nemzetközi Űrállomás partnerei minden nagyobb állomás tevékenység előtt több felülvizsgálaton vesznek részt, hogy felmérjék és biztosítsák a személyzet minden tagjának biztonságát.

Serena Maria Auñón-Chancellor az ISS fedélzetén 

Magánéletük védelme érdekében az ügynökség nem tárgyalja a legénység tagjaival kapcsolatos orvosi információkat.

Azt feltételezni, hogy egy űrhajós, aki egyébként még doktor is, úgy dönt, hogy kockáztatja a maga és kollégái biztonságát azzal, hogy megrongálja az állomást, hogy előbb haza térhessen, mindezt úgy, hogy ha valódi egészségügyi vészhelyzet lett volna, a Földi irányítás könnyen elrendelhette volna a visszatérést, elég nehezen hihető teória.
Idióta technikusok viszont bőven akadnak..

 

Források: tass.ru, arstechnical.com, nasa.gov