Iráni Zoljanah hordozórakéta tesztindítás

A Semnan tartománybeli Imam Khomeini kozmodromtól az iráni új Zoljanah hordozórakéta sikeres tesztbemutatóját hajtották végre, az indítás hasznos teher nélkül szuborbitális volt. 

 
A 1,5 méter átmérőjű rakéta első és második fokozata az új (iráni) legerősebb szilárd hajtóanyagú rakétákkal van ellátva, amelyek 74 tonnás tolóerővel rendelkeznek. Nagy valószínűséggel, ebben a konfigurációban ez a rakéta 220 kg-os műholdakat képes 500 km-s magasságú pályára állítani , de egy erősebb változaton is dolgoznak. Figyelemreméltó tény, hogy az Irániak azt állítják, hogy a Zoljanah mobilindító állomásról is indítható.
Az Irániak számára most a legfontosabb az új erős szilárd hajtóanyagú rakéták repülési tesztje, amelyek teljesen új lehetőségeket nyitnak meg mind hordozórakéták, mind ballisztikus rakéták létrehozásának a szempontjából. Korábban már ismert volt az a tény, hogy Iránban az utóbbi években aktívan tesztelik az új erős szilárd hajtóanyagú rakétákat, és tesztjeik nyomán a ezen rakéták tolóerejét 62–93 tonnára becsülték.

Címkék: Irán Zoljanah