Egyre közelebb az indíáshoz a Amerikai-Ukrán Firefly magáncég

Még nem nagyon esett szó a rohamosan bővülő kereskedelmi rakétapiac egyik új indulójáról, akik nagyon hamar komoly résztvevői és kihívó lehetnek a RocketLabnak és a más a kategóriában jelenlévő szolgáltatónak.


A 2014ben alapított Firefly Aerospace-ről és az Alpha rakétájukról van szó, ami képességeit tekintve igen jól pozicionáltnak tűnik az 1000 kilogrammos LEO képességgel és a hozzá tartozó 15 milliós árcédulával.

A Firefly egy Amerikai magáncég, amelynek központja Ukrajnában és az USA-ban található. Az amerikai Texas államban végzik a rakéták tényleges gyártását, a vállalat ukrán kozpontjában pedig a kutatás és fejlesztés zajlik.



A rakéta kétrészes LOX/RP1Reaver hajtóművekkel felszerelt, 29méter magas 1.8méter átmérővel rendelkezik.



Tom Markusic CEO több mint 20 éve dolgozik az űriparban, az amerikai légierőnél, a NASA-nál, a SpaceX-nél, a Blue Originnél, majd a Virgin Galacticnál dolgozott. Kiemelte munkáját a SpaceX texasi tesztelő létesítményének igazgatójaként, ahol segített Elon Musk cégének a Falcon 1 rakéta fejlesztésében.
Talán nem is véletlen, hogy méretben és képességeit tekintve is van hasonlóság a két rakéta között.



A cég 2021re már 3-4 indítással számol, és a fejlesztések sem állnak le, mert tervben van egy 3 gyorsítófokozattal rendelkező változat, valamint egy újrahasznosítható spaceplane is.




https://firefly.com/

https://www.cnbc.com/2020/10/21/firefly-aerospace-aims-for-first-rocket-launch-in-late-december.html

Címkék: Firefly