Ilyen is van - Eladó Rakéta hajtómű az Apolló korszakból

Az AccessAerospace repülőgép alkatrészek, és egyéb különleges technológiák kereskedésének platformján jelent meg a nem mindennapi ajánlat. Az egyetlen Apollo motor ami magánkézben van, most potom 2,2 millió dollárért megvásárolható, ha valaki lát benne fantáziát. 

Eladó megkímélt rakéta motor - Fotó: AccessAerospace

Még mielőtt valaki már nyúlna is a pénztárcájához, sajnos ki kell ábrándítsam, ugyanis nem a "mighty" F1 motorról van szó.

   Na nem mintha az ajánlatban szereplő  Aerojet Rocketdyne AJ10-137 kevésbé lenne különleges ajánlat.  A kérdéses motort az akkor még Aerojet General Corporation építette Sacramento, Kaliforniában az Apollo Holdprogram számára. És a szerviz modulban építve teljesített szolgálatot.

Fotó: AccessAerospace

  Miután Saturn V végfokozata is levált, ez a motor biztosította a tolóerőt az összes fő CSM sebesség változáshoz az Apollo-küldetés során. A motor névleges tolóereje majd egy tonna. Működési képessége 750 másodperc volt, a legkisebb minimum működése pedig 0,4 másodperc volt, köszönhetően a használt hipergolikus Aerozine 50 üzemanyagnak és nitrogén tetroxid (N2O4) oxidálónak. 

 

AJ 10 173 Fotó: AccessAerospace

Több rakéta második fokozatához is használták, mint a Delta II, Titan III, valamint az Űrsikló orbitális motorja is AJ10 volt. A hajtómű különböző változatait mind a mai napig használják. Ez került beépítésre a NASA Orion űrhajójába is, ami az Artemis programban a Holdra indul majd.  

Az Űrsikló AJ 10-es motorjai Fotó: NASA

Mindenképpen különleges hát ez az ajánlat, és talán van is olyan látványos (szép) mint egy hasonló árú műalkotás.

 

Forrás: https://accessaerospace.com/product/aj10-137-hypergolic-rocket-engine-aerojet-rocketdyne/