Figyelő szemek az égen 2022

Ebben a bejegyzésben csak a 2022-ben pályára állított katonai besorolású műholdakkal foglalkozom.

A katonai űreszközök azonosítása és küldetésük, sok esetben a magas titkosítás miatt csak a pálya adatok, valamint a hordozórakéta képességei után levont következtetéseken alapulnak.

A katonai műholdak kategóriába a katonai navigációs, kommunikációs és technológiai fejlesztési/demonstrátor feladatokat valamint a hírszerzési tevékenységeket ellátó műholdak tartoznak

A minősített katonai műholdak elnevezése/dezignálásuk viszonylag egységes, a Kínaiaknál a Yaogan Weixing jelentese „távérzékelő műhold” . Az „USA” elnevezésűek az amerikai katonai műholdak, a „Kozmosz” pedig az Orosz titkos eszközöket takarja.

Amerikai Egyesült Államok 

Az Egyesült Államok Űrereje (Space Force) január 21-én geostacionárius sodródó pályára állította a GSSAP 5-öt és 6-ot USA 324/325 a Geosynchronous Space Situational Awareness Program keretében aminek műholdjai elektro-optikai érzékelőt hordoznak, amivel célzottan a Geostacionárius pályán lévő műholdakat, azok tevékenységét követik nyomon, emelett képesek a rádiós kommunikáció lehallgatására is. A műholdak precíz pályakövetést biztosítanak az Egyesült Államok űr-eszközeit fenyegető potenciális veszélyek azonosításához és nyomon követéséhez, valamint ütközések elkerüléséhez is segítséget nyújtanak.

GSSAP 

Ami az Optikai képalkotást illeti, az USA Nemzeti Felderítő Irodája (NRO) február 2-án indította útjára a nagy felbontású képalkotó USA 326 és szeptember 24-én USA 338 műholdakat.

 Ezek jellemzően poláris napszinkron pályán keringenek két csoportban 'West plane' - 'East plane' egymástól 48°-50° különbséggel az adott régió műholdjait pedig 10-20° különbséggel, ami teljes lefedettségett, és nagyon gyors reakció időt biztosit.

A KH11 műhold egy Hubble osztályú, annak tükrével szerelt optikai műhold a Crystal továbbfejlesztett változata, amit Keyhole azaz Kulcslyukként is azonosítanak.

Az ismert adatokból következtetve, Valahogy így nézhet ki, a Hubble-hoz nagyon hasonló távcső. A 2.4m tükrével messze ez a család tudja a legjobb felbontást, ami az atmoszférikus deformáció függvényében akár 15cm alatt is lehet. A műholdcsaládot KH11 azonosítjuk, annak ellenére, hogy már legalább a KH12 modell variánsnál járnak.

Emelett egy relatív kicsi MISR-B kísérleti képalkotó műholdat is pályára állítottak július 2-án a Különleges Műveleti Parancsnoksága számára.

 

Augusztus 4-én már a hatodik SBIRS-GEO rakéta indítások korai  előrejelző műholdját is üzembe állították.

SBIRS-GEO 

Július 1-én pedig egy kísérleti műhold, a Wide Field of View (WFOV) indítására is sor került ami egy új generációs rakéta indításokat figyelő, a jövőbeni OPIR konstelláció teszt műholdja, ami képes a hiperszonikus rakéták észlelésére és nyomon követésére.

WFOV 

Az NRO még április 17-én elindította az INTRUDER USA 327 műholdját ami egy alacsony pályán keringő jelvevő-hírszerző eszköz.

Az év folyamán több kisméretű NRO műhold is pályára került január 13-án USA 323, valamint az USA 328-331 június 19-én. Két további kis NRO műholdat indítottak dedikáltan amiket az Electron július 13-án és augusztus 4-vitt fel, ezeknek a műholdaknak a küldetése ismeretlen.

 November 12-én 908 nap űrbeli tartózkodása után visszatért a Space Force X37B űrsiklója.
X37B 

Később egy új képet is publikáltak még az indulás előtt a gépről amin egy új kiegészítő blokk is látható ami extra kapacitást ad a gépnek. Az OTV-6 pályán végzett küldetésérő nincs információ. 

 

Oroszország

2022 Február 5-én bocsátottàk fel az első Neitron radar műholdat, ami a Kosmos-2553 kód nevet kapta.

Oroszország május 19-én indított egy újabb Bars-M topográfiai térképészeti műholdat Kosmos-2556-ot.

 Bars-M

A Kosmos-2555 orosz katonai műholdat április 29-én indították egy Angara-1.2 hordozórakétával. Az optikai megfigyelő műhold mindössze 20 napja volt az űrben amikor az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma hivatalosan is bejelentette az eszköz elvesztését, és azon reményüket fejezték ki, hogy utódja, megbízhatóbb lesz.

Ironikus módon a műholdat indító rakétára büszkén felfestették a háborús Z- betűt.

Október 15-én került sor a Kosmos-2560 indítására ami valószínűleg egy hasonló kisméretű képalkotó műhold lehetett. A pálya adatok alapján azonban az alig két hónapos műhold december 11-én szintén a légkörben elégve végezte.

A November 2-án indult az orosz Kosmos-2563 ami az EKS korai előrejelző műhold rendszer része.

Az augusztus 1-jén indítottak egy műhold vizsgáló eszközt Kosmos-2558, ezt alátámasztani látszik az USA 326-al lazán szinkronizált pályája. USA 326 műholdat 2022 februárjában állították pályára az amerikaiak és feltehetően egy új-generációs elektro-optikai hírszerző eszköz lehet, ez magyarázhatja megnövekedett orosz érdeklődést.

Továbbá két Lotos-S1 elektronikus hírszerző műhold is felbocsájtásra került Kosmos-2554 és Kosmos-2565 Április 7. és november 30. A második egy kis másodlagos műholdat is hordozott, ismeretlen küldetéssel.

A "Lotos" műholdak" alkotják a "Liana" rendszert, amely felváltotta a szovjet "Legendát". Ezek az ellenséges kommunikációs jeleket veszik, és mint ilyenek fontosak de nem "aktív" felderítők.

 

Kína

A kínai katonai műholdas tevékenységek és az alkalmazott technológia a kevés rendelkezésre álló információk miatt némileg szárazabb és hiányosabb lehet.

Kína több képalkotó műholdat is palyára állitott az évben: a Yaogan 34-02 valamint 34-03 március 17-én és november 15-én.

A december 12-én felbocsátott SY20A és B december 14-én kezdett el távolodni egymástól, de december 29-én az SY20A szinkronizálta keringését SY20B-vel, 30 fokos külonbséggel. Az SY20C egy másik pályasíkban van.

Kína a Shiyan elnevezéssel a kísérleti-teszt műholdjait látja el. Küldetèsükről  nincs adat.

A magán kèzben lévő Gao Fen sikeresen állitotta palyára már 4. Optikai műholdját,11-04-et december 27-én, ami a hírek szerint egy újabb generációs nagyobb felbontással bíró hardver.

Két valószínűsíthető radar-műhold indításra is sor került, a GF12-03 június 27. és a Yaogan 33-02 szeptember 2.

Kína 2022-ben is folytatta az alacsony hajlásszögű YG-35 hármasok inditását. Mindegyik hármas műholdcsoport két SAST/Sanghaj és egy CAST/Peking hírszerző műholdból áll. Ezek rendre 3-as alakzatban repülnek, hasonló pályan @500km-es magasságban néhány kivételtől eltekintve. Ezek relatíve kicsi 300kg-os " műholdak. A pontos céljuk nem ismert.

Az alakzatban repülesből Tengerészeti mozgás Tracking-re, következtetnek. A 2., 3., 4. és 5. YG-35 csoportot az 1-4. YG-36 csoport követte.

Kina begyüjtött majd kiállított egy közepiskola udvarán néhány maradványt az Augusztus 5-én indított CZ-2F rakétából. A képeket látva megerősítést nyert, hogy a rakéta (második ilyen küldetes) valóban egy mini űrsiklót állított pályára. A fairing-en végzett módosítások pont illeszkednek az eddig csak rajzon látott űrhajó alakjához.

 A Kínai mini űrsikló október végén több orbitális manővert végrehajtva megemelte pályálát majd November elején kibocsájtott valamit. Azóta 8-10km-re eltávolodott attól. Bármi is amit pályára állitott az nem lehet valami nagy.

Space-Track legfrissebb adatai azt mutatják, hogy az október végen kibocsajtott társától, az 54218/2022-093J, mintegy 5 km-re eltávolodott, majd nem sokkal december 12/13 UTC éjfél előtt megközelitette és együtt keringett. Az adatáramlás ezután megszűnt a kis objektumról, ami valószínűleg azt jelzi, hogy a kettő most újra összekapcsolódott.

 

 November 11-én sikeresen napszinkron pályára állították a Hosszú Menetelés CZ 6A rakétávak egy hivatalosan a legköri és tengeri környezetet megfigyelő SAR radar műholdat.

 

Mindenki más

Irán március 8-án az Oroszokkal indította útjára a Noor-2 új orosz kisméretű képalkotó műholdját. Az iráni TV hírszolgálat közzétett egy cikket, amelyben felsorolja a projekt négy fő partnerét; az Oroszoktól az NPK Barl, a földi támogató rendszerek gyártója és az NPO VNII Elektromekhaniki (VNIIEM), pedig a műholdépítő. Az iráni Bonyan Danesh Shargh cég és az Iráni Űrügynökséggel közösen működteti majd a műholdat és felelős a pályán történő műveletekért.

A műhold az NPK Barl által épített Alpha-ES egy módosított változata lett. A műhold tömege 650 kg, legjobb felbontása 0,73 méter, de panoráma felvételre is képes. Az Oroszok ötéves aktív élettartamra tervezték, az energiát négy napelem panel biztosítja.

 

Szingapúr június 30-án indította útjára első katonai képalkotó műholdját, a DS-EO-t.

 

Az Izraeli ImageSat december 30-án állította pályara az EROS C3 földmegfigyelő műholdat, erősen retrográd 143°-os palyára. Ez az indítás a harmadik NG sorozatú műhold telepítese az izraeli Earth Resources Observation Systems (EROS) hálózatába.

Az Israel Aircraft Industries (IAI) által tervezett műholdas hálózat az ImageSat International (ISI) tulajdonosa és üzemeltetője. 2021 júliusától az ISI partnere az „e-GEOS” nevű céggel, amely az Olasz Űrügynökség és a Telespazio tulajdonában van. Az OPTSAT 3000 buszra épülő EROS C műhold egy CCD/TDI (Charge Coupled Device/Time Delay Integration) érzékelőkkel ellátott kamerával van felszerelve, amely 30 cm-es standard felbontású pankromatikus képeket és 60 cm szabványos multispektrális képeket készít. A műhold tömege @400kg

 Németország 

Júniusban állították pályára a legújabb SARah-1 radar műholdat. SARah egy új, több műholdból és egy földi szegmensből álló operatív felderítő rendszer, amelyet a német Bundeswehr megbízásából fejlesztettek ki. Utódrendszerként felváltja a jelenleg üzemelő SAR-Lupe rendszert, és jelentősen megnövelt képességeket és rendszerteljesítményt kínál. 

SARah-1 egy 4 tonnás eszköz amihez később még csatlakozik majd két új generációs reflektor antennával szerelt egyenként 1.8 tonnás Hold, ezzel létrehozva az új konstellációt.

 

Olaszország elindította a COSMO második generációs radarműholdat január 31-én. Németország pedig felbocsátott SARah-1 radar műholdját.

COSMO

A 2 tonnás, nagyfelbontású, X-sávú (9,6 GHz) szintetikus apertúrájú radarral (SAR) felszerelt műhold,  ami képes a rendszer integrálásra a francia Pléiades-HR optikai konstelláció műholdjaival.

 

Említésre érdemes még az Airbus sikertelen küldetése, a feljavitott nagyobb teljesítményű Vega-C hordozórakéta második repülésén (első üzemszerű) ami során a második fokozat meghibásodása miatt elveszett az Pléiades Neo hírszerző műhold konstellációjának két legújabb példánya. 

Pléiades-Neo

Ennyi lenne a 2022-es év katonai űreszközeinek áttekintése. A tévedés lehetőségét fenntartom.