Bemutatták az új orosz űrállomás terveit

st-full.jpgPénteken az RKK Energia összeszerelő üzemében tartott hivatalos sajtó tájékoztatón mutatták meg első ízben a sajtó munkatársainak, Oroszország új űrállomásának terveit, és végre részleteket is megtudhattunk az épülő bázisról. 

Alig egy hete, hogy megjelentek az első hírek, Oroszország az ISS együttműködéséből való kilépésről, és új önálló orbitális állomás létesítéséről. Azóta sokan sokféleképpen megszólaltak az üggyel kapcsolatban. A mostani sajtó tájékoztatón elhangzottakkal együtt, már elég jó képet kaphatunk a tervekről, képességekről, és az ütemezéséről.

 Nem mehetünk el a projekt létrejöttének politikai előzményének rövid érintése mellett, hiszen az Egyesült Államokkal kötött több mint két évtizedes szoros együttműködést zár majd le az öregedő Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.

A tervek szerint az orosz nemzeti állomás építését 2035-ig teljes egészében befejezik. Fotó: Roscosmos

Az amerikai kormány hosszú ideje szankciózza Oroszországot a Krím félsziget elfoglalásáért, és az Ukrán konfliktus miatt. Tavaly decemberben a kereskedelmi minisztérium újabb, ezúttal az űrkutatásban érintett cégeket is fekete listára tett a hadsereggel való együttműködésre hivatkozva. Az új Biden adminisztráció pedig további szigorításokat vezetett be, ami hatására tovább mélyült a két ország közti ellentét. 

 Egy darabig még úgy tűnt, hogy az űr nem válik a politika had színterévé, miután a hónap elején a két ország még meghosszabbította 2030-ig a világűrben folytatott együttműködési megállapodást. 

 Az kezdeti orosz kommunikáció igyekezett a ISS orosz moduljainak biztonsági kockázatára kihegyezni a sztorit, miközben korábban a szakemberek részéről megerősítették, hogy a felmerült problémák ellenére az üzemeltetés 2030-ig biztonságosan fenntartható.

 De akkor térjünk a lényegre. 

 A pénteki sajtó eseményre meghívott újságíróknak megmutatták az első, kifejezetten az új állomáshoz készülő, de még fejlesztés alatt álló modulokat.

A Roszkoszmosz tájékoztató anyaga.

 Mint kiderült a már építés alatt álló tudományos és energia modult eredetileg az ISS hez tervezték küldeni 2024-ben.

A Tudományos és energia modul vázlata Fotó: Roscosmos

 

A "NEM" modul nyomás alatti szegmensének modellje. Fotó: Roscosmos

Dmitrij Rogozin szerint a modulnak 2025-re kell elkészülnie, és a Progress hordozórakéta helyett már az Angara-A5 rakétával az állítják pályára az északi Vosztocsnij-kozmodromból. Ha sikerül tartani az ütemtervet, az első legénységi missziót 2026-ban már az az új űrkapszulával indulna.

A fejlesztés alatt álló "Sas"  űrkapszula illusztrációja - Roscosmos

Az átalakítás alatt levő Tudományos és Energia laboratórium nyomás alatti szegmense. Fotó: Roscosmos

Ez pedig a modul szerviz részének modellje, a manőverező fúvókákkal. Ehhez kapcsolódnak a napelem-táblák is. Fotó: Roscosmos

A tudományos és energia "NEM" laboratórium egy 20 tonnás, 93 köbméteres modul. Főbb feladata, az állomás pozícióban tartása, és energia ellátása lesz és ebben foglalnak majd helyet az  élet-fenntartó rendszerek is.

A 2030-ig megépülő "ROSS" állomás rajza. Fotó: Roscosmos

Az állomást első ütemben a NEM-modulból, egy hasonló paraméterekkel rendelkező alap modulból, egy "Gateway" - csomóponti átjáró modulból, és egy Node részből állna, és 2030-ig tervezik megépíteni.

Uzlovoj modul "UM" ami a Nauka után kerül indításra az ISS-re.

A már a Mir űrállomáson is alkalmazott dokkoló és csomóponti kapcsoló modulok. Fotó: Roscosmos

Az UM modult az ISS-hez és az orosz állomáshoz is egy módosított Progress űrhajó viszi majd. Fotó: Roscosmos

 Ebben az állapotában két kozmonauta tartózkodhat tartósan a 228 köbméternyi fedélzeten. A rendelkezésre álló energia több mint 55 KW, és közel 4 tonnányi üzemanyag kapacitása lenne az állomásnak, 105 Mbps kommunikációs adatkapcsolat mellett.

 
Az állomás TV-ben megjelent illusztrációja

 A második ütemben 2030 és 2035 között további két "alap" modullal bővítenék a teljes méretére, amivel már négy kozmonautának biztosítanának helyet a 450 köbméternyi állomáson.

Az állomás teljesen befejezett állapotában. Fotó: Roscosmos

Az Interfax egy meg nem nevezett forrása szerint, Oroszországnak akár 6 milliárd dollárjába is kerülhet a projekt elindítása.

Ha jól akarod csinálni, csináld magad - mondta Rogozin az űrügynökség vezetője. 

Rogozin szerint az orosz űrállomás, az ISS-szel szemben, valószínűleg nem lesz állandóan lakott, mert pályája miatt nagyobb sugárzásnak teszi ki a fedélzeten tartózkodókat. 

A választott pálya jelentősen eltér az ISS 51.7fok - 400 kilométeres keringésétől. A ROSS poláris pályán az egyenlítőhöz képest 97 fokos dőléssel keringene, 300-350 kilométeres magasságban. 

Amíg az ISS-ről Oroszország területének csak 20% -át látni, a poláris pályán 100% -os lefedettség lesz, és az Északi-sarkvidék is szemmel tartható.

Oroszország kész megfontolni a külföldi űrhajósok látogatásának engedélyezését is, de az állomásnak alapvetően nemzetinek kell lennie. 

Rogozin ütemterve talán túlzott optimizmusra vall, sokkal valószínűbb az a forgatókönyv amit Szolovjov az RKK Energia mérnöke vázolt fel. Szerinte csak a "NEM" modul átalakítása 1,5 - 2 évbe is beletelik, így valószínűbb, hogy 2026-ra lesz kész, az állomás első építési fázisa pedig 2028-ra fejeződik be. Erre enged következtetni, hogy az ISS-ben történő eggyüttműködésési megállapodás 2028-ig történő meghosszabbításáról már folyamatban vannak a tárgyalások.

Az állomásról orosz TV-ben megjelent riport.

 A felvázolt tervek korántsem olyan ambiciózusak mint a pár évvel korábban már meglebegtetettek, de így is komoly erőfeszítést igényel majd az orosz űripartól megvalósítani azokat. Ha meglesz hozzá a finanszírozási háttér, az évtized vége előtt kész lehet az önálló állomás, ami nemzeti öntudatuknak, büszkeségüknek biztos jót tesz majd, még ha némileg visszalépés is lesz a Nemzetközi Űrállomáshoz képest.

 

Forrás: Roscosmos.ru