Rocket Science

Iván Ivanovics és az elveszett szovjet űrhajós teória

Az űrhajós aki egy héttel előzte meg Jurij Gagarin első repülését.

1961. március 25-én, Szovjet-Oroszország szívében, Perm ősi várostól nem messze fekvő vidéken egy űr-kapszulából ejtőernyővel landolt ülést ért földet. A mentésre igyekvő személyzet a helyi falusiak segítségével végül megtalálta az ülést ami a hóba fúrodott és benne az utasát is. Ekkor azonban még…

Tovább olvasom

60 éves rejtély került megoldásra - Hogyan süllyedt el a Liberty Bell 7

Új bizonyítékok alapján nem Gus Grissom süllyesztette el véletlenül az űrhajóját.

A korai űrkorszak egyik nagy rejtélye, Gus Grissom Mercury asztronautához kapcsolódik. Miután a második amerikaiként tökéletes repülést teljesített a visszatérésekor, akaratlanul „felrobbantotta” a Liberty Bell 7 kapszula menekülő nyílását, ami miatt az elsüllyedt az Atlanti-óceánon. De tényleg…

Tovább olvasom

Kisebb vészhelyzet alakult ki a Nemzetközi Űrállomáson.

A Nauka modul hajtóművei a dokkolás után váratlanul újra bekapcsoltak, és elforgatták az állomást.

A Nauka modul vesszőfutása nem ért véget a Nemzetközi Űrállomásra csatlakozás után sem. Az új orosz tudományos modul csak majd egy hét csúszással csütörtökön (július 29 -én) dokkolt, miután a főhajtómű meghibásodása miatt csak manőverező fúvókákat használva érte el a Nemzetközi Űrállomást.

Tovább olvasom

Progress teherhajóval távolították el a PIRS modult

Oroszország leszerelte a Pirs dokkoló portját, hogy helyet biztosítson az új Nauka ​​modulnak

Közel 20 éven keresztül az orosz Pirs dokkoló-modul volt az egyik elsődleges kikötő a Nemzetközi Űrállomásra érkező és onnan induló járművek számára. Hétfőn (július 26-án) azonban a modulon volt a sor, hogy utat nyisson a régóta várt, tudományos laboratóriumnak.

Tovább olvasom

ERA - az Űrállomás Európai Robot Karja

Az ISS orosz szegmensének 11 méteres karjánál csak annak múltja hosszabb.

Az ESA által kifejlesztett és épített ERA (European Robotic Arm) Európai Robot Kart, az orosz NAUKA tudományos többcélú laboratóriumi modullal indították az ISS-hez. Az ötlet megszületésétől az űrig vezető útja jól mutatja, hogy az űrutazás mennyire komplex, és nehéz feladat.

Tovább olvasom
süti beállítások módosítása