Progress teherhajóval távolították el a PIRS modult

Oroszország leszerelte a Pirs dokkoló portját, hogy helyet biztosítson az új Nauka ​​modulnak

Közel 20 éven keresztül az orosz Pirs dokkoló-modul volt az egyik elsődleges kikötő a Nemzetközi Űrállomásra érkező és onnan induló járművek számára. Hétfőn (július 26-án) azonban a modulon volt a sor, hogy utat nyisson a régóta várt, tudományos laboratóriumnak.

  A Pirs dokkolót reggel 6:55-kor  választották le az űrállomásról egy Progress teherűrhajóval. A Zvezda modul föld felé néző oldaláról való távozás az állomás orosz szegmens első, jelentősebb átalakulása lesz.

  Az  5x2,5 méteres Pirs, a személyzet nélküli Progress MS-16 teherszállító hajóhoz kapcsolva, deorbit manővert követően égett el a légkörben valahol a  Csendes-óceán felett, körülbelül négy órával azután, hogy elhagyták az állomást.

A leszerelésre öt nappal azután került sor, hogy a Roscosmos, orosz állami űrvállalat elindította a Nauka többcélú laboratóriumi modult (MLM) egy Proton-M hordozórakéta fedélzetén.

 

 Az új modul, jelenlegi tervek szerint július 29-én 9: 25-kor fog kikötni a Pirs helyén.  Az orosz repülésirányítók eredetileg csütörtöki dokkolást terveztek, de problémák adódtak a Nauka fő hajtóművével, és csak a manőverező fúvókákat használva érik el az ISS pályáját. 

Pirs a végszerelési stádiumban, nem sokkal az indítás előtt. Fotó: Roscosmos

 A Pirs dokkoló még 2001. szeptember 14-én indult a kazahsztáni Bajkonur Kozmodromból, egy módosított Progress-szal, a  Szojuz-U rakéta csúcsán. Három nappal később kapcsolódott a Zvezdával, és ez lett a hatodik nyomás alatt álló modul, amelyet az űrállomáshoz kapcsoltak.

Az orosz szegmens felépitése

 Az elmúlt 20 évben több mint 70 jármű kötött ki a Pirs-en (ami oroszul "mólót" jelent). Összesen 39 Progress teherhajó és 32 Szojuz személyszállító űrhajó használta a Pirs-t.

 A Pirs egyúttal mint légzsilipet is használták, amin keresztül 53 űrsétát végeztek az orosz Orlan űrruhát viselő űrhajósok.

 Összesen 19 év, 313 nap, 9 óra, 50 perc és 45 másodpercig volt a Pirs dokkoló a Nemzetközi Űrállomás része.

 A hamarosan érkező Nauka mellett az állomás orosz szegmensen további három rendelkezésre álló dokkoló port található: a Rassvet és a Poisk modulok, valamint a Zvezda szerviz modul hátsó portja.

 

Forrás: Roscosmos.ru