Tényleg csak négy szett űrruhája maradt a NASA-nak?

A NASA jelenlegi űrruha flottájának darabjai, amég 1974-ben készültek 15-22 millió dolláros áron ez ma körülbelül 150 millió dollárnak felelne meg.
Azóta viszont nem építettek új küldetés-kész ruhát, így mára a NASA-nak csak 4 teljes ‘repképes’ ruhája maradt.

A jelenleg használt szkafander.

 Az Űrsikló program, és a Nemzetközi Űrállomás működése során már több mint 200 alkalommal használták a korosodó ruhákat, amivel több ezer órányi időt töltöttek a világűrben.

Egy szett ruha tizennyolcezer darabból áll, az anyaga 11 rétegű, mégis csak másfél milliméter vastag. A teljes űrruha százhuszonhét kilogrammot nyom, és mínusz százötvenhat Celsius foktól plusz százhuszonegy fokig védi az űrhajósokat. Valójában az űrruha amilyen drága, olyan nehéz felvenni is. Egy óra kell hozzá, és segítség nélkül bizony nem megy.

 A 47 éves űrruhából 18 készült még az Űrsikló programhoz 1974-ben, az akkori tervek szerint 15 éves élettartammal. Az 1. számú szettet csak tanúsításra használták, míg a másodikat a földi tesztek során megsemmisítették. Két ruha veszett el az 1986-os Challenger-katasztrófában, és további kettő a kolumbiai 2003-as szerencsétlenségben. A legutóbbi szkafander veszteség a 17. egység volt, 2015-ben a SpaceX CRS-7 ISS utánpótlás szállító küldetésekor. A fennmaradó 11 szettben az idők folyamán a használatból adódóan több meghibásodás, sérülés keletkezett, az időszakos javítások ellenére is.

2013-ban az Európai Űrügynökség űrhajósa, Luca Parmitano az űrsétáján arról számolt be, hogy sisakja elkezdett feltöltődni vízzel. Összesen csaknem 1.5 liter hűtővíz szivárgott a sisakjába, fulladással fenyegette Parmitanot.

Olyannyira problémás az űrruhák helyzete, hogy 2019-ben a NASA első teljesen női űrsétáját is elhalasztották, mert az űrállomásnak csak egy közepes törzs-rész ruha volt. Végül a NASA felküldött egy közepes törzs-részt, hogy a meglévő nagyobb ruhát némi átépítéssel alkalmassá tegyék a kisebb termetű asztronauták számára is.

 A meglévők karbantartása is külön kihívást jelent a NASA mérnökeinek, mert a ruha egyes az élet-fenntartó berendezéseinek alkatrészeit, már nem gyártják, néhány beszállító már nem is létezik. Ilyen volt például a szén-dioxid-érzékelők helyzete is. A kialakításuk egyedi, és csak ehhez a ruhához használták. Így amikor új ruházat tervezésére került a sor, az is megörökölte a régi CO2 érzékelő kialakítását, hogy legalább az új alkatrész gyártásával a régi ruházat is pótalkatrészhez jusson.

Régi mítosz, hogy az űrruha mindenki számára egyedileg készül. Valójában a karokból, a lábakból, és a testből négy-négyféle méret van, csak a belső kesztyű készül méretre, az űrhajós kezéről öntőminta alapján.

A Nemzetközi Űrállomás hátralévő éveit kiszolgálandó még elégséges a meglévő űrruhák száma, de a 'Holdversenyhez' már új jobb képességű szkafanderre lesz szüksége a NASA-nak.

Milyen lesz a jövő űrruhája?


 2009-ben indult a NASA új űrruha programja, amire azóta több mint 200 millió dollárt fordítottak. De csak nemrég került bemutatásra az xEMU első prototípusa.
Az xEMU prothasonló a korábbi megoldáshoz, de a Holdon való kényelmes mozgékonyság érdekében jelentősen továbbfejlesztették.

Amy Ross mérnök szerint az új öltöny nagyobb mozgékonyságot biztosít az űrhajósoknak a vállakban, beleértve a kéz, fej fölé emelésének képességét is - amire az Apollo-korszak ruhái nem voltak képesek.

Különlegessége a  forgócsapágyas derék és ízületi részek kialakítása.

A ruha 8+1 órányi 100% oxigén környezetet biztosít, lerövidítve az alacsony nyomásból visszatéréskori aklimatizáló időszakot, ami a mostani ruhák használatakor legalább egy órás átállást jelentett.

 A kesztyű az egyik  legösszetettebb része, mert nem korlátozhatja az asztronautákat a kézügyességükben. Komplex szíjtárcsák és húrok rendszere tartja össze. A ruházat legdrágább eleme kétség kívül a 'hátizsákban' található életfenntartó rendszer. Gyakorlatilag egy tömörített technológiai készlet, amely felel a hőmérséklet fenntartásáért, a szén-dioxid eltávolításáért, és a megfelelő nyomást biztosítja.

 Apollo korszak ruhájának életfenntartó egysége.

Forrás: NASA

https://www.nasa.gov/audience/foreducators/spacesuits/home/clickable_suit_nf.html