A SpaceX nyerte a NASA Hold landoló szerződését!

A NASA a SpaceX-et választotta az Artemis program Hold landoló megépítéséhez.

A NASA egy egyszerű sajtóközleményben hozta nyilvánosságra, hogy a SpaceX-el 2,9 milliárd dolláros megbízási szerződést kötött a Starship rakéta olyan változatának fejlesztésére, amely képes leszállni emberekkel a Holdra.

A SpaceX csillaghajó emberes leszállótervének illusztrációja Fotó:SpaceX

 A futurisztikus megjelenésű jármű még mindig bőven prototípus fázisban van, a tesztek jelenleg a SpaceX texasi gyár telepén folynak. Elon Musk űrcége sokak szerint némileg meglepetésként győzte le a másik két pályázót, Jeff Bezos Blue Origin vállalatának koncepcióját - amely mögött a Lockheed Martin, Northrop Grumman és Draper vállalatok álltak, valamint az alabamai Huntsville székhelyű Dynetics-et is. 

 A SpaceX mindvégig szorosan együttműködött a NASA szakértőivel a HLS pályázati időszakában, hogy megfeleljen a NASA követelményeinek és az emberi űrrepülési előírásoknak. A biztonságos rendszerek kulcsfontosságú alapfeltétele, az egyeztetett szabványok a mérnöki, a biztonsági, az egészségügyi és technikai területeken.

 Ezzel a kritikus döntéssel az emberiség a fenntartható holdkutatás felé indul. Az ügynökség jelentős előrelépést tesz a nők egyenlősége és a hosszú távú mélyűr-kutatás felé" - mondta Kathy Lueders, a NASA Emberi Kutatások és Műveletek Misszió Igazgatóságának munkatársa.

Az kiválasztott űrhajósok közül legalább egy bekerül majd a történelembe a Holdra lépő első nőként. Az Artemis program másik célja, hogy az első színes bőrű űrhajóst is a Hold felszínére juttassa. 

Orion űrhajó illusztrációja Fotó: NASA

A NASA az idén első tesztrepülésére induló SLS rakétájával, az Orion űrhajó fedélzetén négy fős legénységgel indul a több napos útra a Hold felé, ahol pályájára áll és dokkol, majd a legénység két tagja átszáll a SpaceX HLS leszálló egységébe. A tervek szerint első körben körülbelül egy hetet tartózkodnak majd az űrhajósok a Holdon mielőtt visszatérnének az orbitális pályára, és az Orion űrhajóval vissza indulnának a Földre.

 Ez egy izgalmas időszak a NASA és különösen az Artemis csapata számára. Az Apollo program során bebizonyítottuk, hogy meg lehet valósítani a lehetetlennek tűnő dolgokat: embereket juttatunk a Holdra. A fenntartható és hosszú távú Hold kutatáshoz új szemléletre volt szükség és olyan együttműködésre amiben a NASA bizonyított technikai szakértelmét és képességeit, egyesítjük a magánszektor hatékonyságával, és innovációs ipari képességeivel. 

 - mondta Lisa Watson-Morgan, a HLS programmenedzsere a NASA Marshall Űrrepülési Központjában Huntsville-ben. 

 

Update - 2021.április 19.

Időközben a NASA által készített kiválasztási folyamat, és a három projekt értékelését tartalmazó dokumentum elérhetővé vált amiből több részletet is megismerhetünk. 

 Az értékelés technikai részénél a Dynetics elég rosszul szerepelt, a jelenlegi állapotában, túlsúlyos és drága koncepció miatt végzett az utolsó helyen. 

 A SpaceX koncepciójában látták a legnagyobb jövőbeni fejlesztési potenciált, ami már csak a méretét tekintve is érthető. Fontos szempont volt, hogy a Starships-el már repülési teszteket végeztek, még ha ezek végkimenetele nem is volt mindig szerencsés. És döntőnek bizonyult, hogy a projekt megvalósulási vállalt költsége, amiben a SpaceX bizonyult a legolcsóbbbak. 

 

Forrás: NASA