Antares rakéta indítás a Nemzetközi Űrállomásra

Menetrend szerint indult a Northrop Grumman Cygnus teherhajója utánpótlást szállító küldetésére

Sikeresen elindult a kissé méltatlanul kevés figyelmet kapó Northrop Grumman Antares rakétával, az SS Ellison Onizukát nevét viselő Cygnus teherhajó a Nemzetközi Űrállomásra, a NASA Virginia-i Wallops űr-kikötőjéből.

A misszió 3723 kg utánpótlást, felszerelést, tudományos kísérleteket, élelmiszert és hardvert szállít, menetrend szerint a Nemzetközi Űrállomásra.

A tervek szerint a Cygnus teherhajó augusztus 12 -én, csütörtök reggel 6:10 körül érkezik majd meg az űrállomásra.

Megan McArthur NASA űrhajós az űrállomás Canadarm2 robotkarral fogja majd be a Cygnust érkezésekor, míg az ESA (Európai Űrügynökség) űrhajósa, Thomas Pesquet figyeli majd a telemetriát a találkozás, a rögzítés és a Unity modul Föld felé néző portján történő dokkolása során.

A Cygnus fedélzetén ezúttal olyan kísérleteket szállitanak az ISS-hez, amelyek segitségével mesterséges szöveteket használnak az izomvesztés tanulmányozására, valamint 3D nyomtatás tesztelését végzik regolit felhasználásával. Ez a laza kőzet alkotja a Hold felszínét is. A NASA szerint a teherhajó egy pár új rögzítő hardvert is visz, amely lehetővé teszi a következő pár korszerűsített napelem tábla telepítését egy későbbi időpontban.

Ez a Northrop Grumman 16. Kereskedelmi utánpótlást szállító küldetése az űrállomásra, és az ötödik a NASA -val kötött Commercial Resupply Services 2 szerződés alapján. A Cygnus egy Antares 230+ rakétával indult a Virginia közép-atlanti térségi űrkikötő 0A-s állásából Wallops űrkikötőjéből.

Az Antares (korábbi jelzéssel Taurus II) az amerikai Orbital Sciences Corporation ma a Northrop Grumman tulajdona és részben az ukrán Pivdenne tervező iroda által fejlesztett és gyártott közepes osztályú két vagy három fokozatú hordozórakéta.

Az Antares első fokozatát
folyékony oxigént/kerozint (LO2/RP) használó, két Energomash RD-181 hajtómű emeli, míg a második fokozat a szilárd hajtóanyagú CASTOR 30XL motort használ. Ha a küldetés úgy kívánja, lehetőség van egy harmadik fokozat bevetésére is három különböző végfokozattal.

 

UPDATE

sikeresen dokkolt az űrhajó az ISS-re

 

 

 Forrás: nasa.gov