Már 31 éves a Hubble

A Hubble név hallatán mindenkinek azonnal a kalandos sorsú űrtávcső ugrik be, nem is véletlenül. A világ leghíresebb ​​csillagvizsgálója 1990 óta több mint 1,4 millió megfigyelést végzett, miközben több mint 6 milliárd kilométert tett meg a Föld körül keringve.

Az elmúlt 31 év alatt sokan elég alaposan feldolgozták már az űrtávcső történetét. Éppen ezért, ezúttal egy kicsit más szemszögből mutatnám meg az űrtávcső örökségét, és várható jövöjét.

 A Hubble várhatóan még 3-5 évig működik. Lassan viszont a NASA-nak még meg kell határoznia, hogy mi lesz a sorsa a korosodó gépezetnek. Az Űrsikló program 2011-es leállításával az újabb szervíz missziók, és az esetleges visszahozásának lehetősége is szertefoszlott. A meghibásodások egyre gyakoribbak, de még mindig kitartóan teszi a dolgát.

STS-109 küldetés Hubble Fotó: NASA

A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy irányított visszatérítéssel belevezetik majd a Föld légkörébe, ahogy a műholdak többsége végzi valahol a csendes-óceán közepén.

De ez nem jelenti azt, hogy a Hubble egész történelme elvész. Bár magát a távcsövet nem őrizzük meg a Földön, Hubble öröksége tovább él a lenyűgöző képeiben, amelyek átalakították az univerzumról alkotott világ képünket, és a tudományos műszer iránti tiszteletünket. 

Discovery STS-81 küldetés Fotó: NASA

 Lehet, hogy a Hubble űrtávcső soha nem írta volna be magát ilyen vastagon a történelmet, ha tervezésében nem lett volna kritikus hiba. 

A Hubble múltjának egy jól ismert fejezete, hogy miután Discovery űrsikló, 1990. április 25-én pályára állította, néhány héten belül kiderült, hogy elsődleges tükre aszférikus aberrációval rendelkezik; a külső széle túl lapos volt.  És bár a különbség csak az emberi hajszál vastagságának ötvened része volt, épp elegendőnek bizonyult, hogy a fény szétszóródását eredményezze, és az űrtávcső képei homályosak legyenek.

Szerencsére Hubble-nak volt egy olyan tulajdonsága, amely más azelőtt épült űreszközökre nem volt jellemző, úgy tervezték, hogy idővel egyes eszközei, berendezései szervizelhetőek, cserélhetőek legyenek. Bár ez nem volt igaz a főtükörre, a három és fél évvel később indított első szerviz küldetéssel sikerült korrigálni a tükör hibát és korszerűsítették a Hubble-t.

Az 1997 és 2009 között további négy alkalommal látogatta meg a NASA Space Shuttle, hogy újabb alkatrészekkel és a műszerekkel élettartamát és képességeit is javítsa.

Javítás alatt az űrteleszkóp. Fotó: NASA

Az új alkatrészek szállítása mellett ezek a küldetések során vissza is hozták a Földre a Hubble darabjait is.  Az 1993-as első repülésen az űrhajósok a tükör korrekciója mellett a csillagvizsgáló napelemeit is kicserélték.

Napelem darab - emlékmű, az eredeti napelemtáblából, ami az első három évben segítette a Hubble űrtávcső áramellátását.

Az egyik napelemet elengedték az űrbe, de a másikat elemzés céljából visszahozták, és a belőle származó darabok most a múzeumokban is megtekinthetőek. Egyes  napelem részeket akrilba ágyaztak, és a Hubble csapat tagjainak ajándékozták emlékként.

Szigetelő darab az ajtóról

Későbbi küldetések során a Hubble külsejéről származó szakadt és sérült szigetelést is összegyűjtötték, és visszahozták a Földre.  Kis részekre bontva a szigetelés darabjaiból is emlék díjak készültek.

A Hubble legjelentősebb részei, kicserélt csillagászati ​​műszerei most segítenek megőrizni az űrtávcső múltját a nyilvánosság előtt.

Faint Object Camera (Dornier Múzeum)

COSTAR a  National Air and Space Múzeumban

2009-ben, csak néhány hónappal a Hubble-nál történt utolsó szolgálati misszió után, a NASA a csillagvizsgáló két leghíresebb műszerét a Smithsonian-féle washingtoni National Air and Space Múzeumnak adományozta, ahol az űrtávcső teljes méretű modellje is megtekinthető a  "kontaktlencséivel" (COSTAR), valamint a széles látószögű kamerájával egyetemben (WFPC2).

Fotó: NASA - Hubble

Fotó: NASA - Hubble

Fotó: NASA - Hubble

Fotó: NASA - Hubble

A Hubble űrtávcső legnagyobb történelmi leletei mégis azok a képek lehetnek, amelyek mára ikonikussá váltak.   Az "Sas-ködtől" és a "Teremtés oszlopaitól" egészen a távoli galaxisok számtalan "mélyűr" felvételein a Hubble képei megváltoztatták a világegyetemről alkotott nézetünket, és részévé váltak popkultúrának. 

https://astronomy.com/-/media/Images/News%20and%20Observing/News/2017/04/ASYGI0415_43.jpg?mw=1000&mh=800Fotó: NASA - Hubble

A megannyi postabélyeg, könyvborító, művészeti alkotás, filmes jelenet, a bizonyíték, hogy a Hubble több mint harminc éves megfigyelése hogyan emelte kiemelkedő szerepűvé, az emberiség tudományos és űrkutatási eredményei között.

 

Forrás: NASA, http://hubble.stsci.edu/