A SpaceX Crew-2 úton az űrállomásra

Egy kissé kormos Falcon 9 rakéta tetején indult útjára ma reggel a Crew Dragon kapszulával a NASA négy asztronautája, a  Kennedy Űrközpont Pad 39A indító állásból.   A fedélzeten Shane Kimbrough és Megan McArthur amerikai, Thomas Pesquet francia űrhajós és Akihiko Hoshide japán űrhajóssal indultak a 24 órás repüléssel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

Crew-2 legénység Fotó:NASA

Az eredetileg tegnapra tervezett indítást az erős szél miatt elhalasztották, de a mai startot végül az idő sem hátráltatta tovább, éa zökkenőmentessen elkezdhették a felkészülést a startra.

Beszállás elött Fotó: NASA

 A négy Crew-2 űrhajós körülbelül három órával az indulás előtt érkezett meg a történelmi 39A indító padhoz fehér Tesla Model X-el, amelyet a NASA régi "kukac" logója díszített. Lift vitte fel őket 81 méter magasan lévő beléptető hídhoz, mielőtt bemásztak a kapszulába.

Az utolsó búcsú a hozzátartozóktól. Fotó: NASA

A visszaszámlálás zökkenőmentesen zajlott, a kiszolgáló személyzet az ellenőrzéseket ütemterv előtt teljesítette. A legénység nyugodt volt, olyannyira, hogy egy gyors játékra is volt idejük.

A Crew-2 küldetéssel a SpaceX újra bekerül történelemkönyvek oldalára, hiszen számos elsőt tudhatott magáénak ez a misszió is. Első alkalom, hogy egy már repült Crew Dragon űrhajót, egy szintén használt Falcon 9-es rakéta első fokozatával repültek.

A Falcon 9 rakéta első fokozata sikeresen landolt az Atlanti-óceánon várakozó Drón hajón.

 A ma reggel indult Crew Dragon jármű, az Endeavour, 2020 májusában szállt fel első alkalommal, Bob Behnken és Doug Hurley NASA űrhajósokkal az ISS-hez a Demo-2 teszt repüléskor. 

  Érdekesség, hogy a mostani Crew-2 val induló Meghan McArthur férje a Demo-2 vel utazó Bob Benken.

A SpaceX azt tervezi, hogy ismételten felhasználja a B1061 boostert a következő személyzeti járatán, amely várhatóan ez év szeptemberében indul.

Ez a küldetés azonban egy kicsit más lesz mintba megszokott, mivel négy civilt szállít az űrbe, szemben a hivatásos NASA űrhajósokkal. Az Inspiration4 néven futó misszió során a négy magánszemély három napot tölt el majd a Föld körül.  A repülést Jared Isaacman milliomos üzletember, volt vadászpilóta irányítja majd.

 UPDATE!

Sikeresen dokkolt az űrállomáson a Crew-2. Ezzel ha átmenetileg is 11 űrhajós tartózkodik a fedélzeten.

A NASA összefoglaló videója a dokkolásról, remek felvéyelekkel:

 

Forrás: NASA, SpaceX