Vége a találgatásnak, a Maldív szigetek közelében csapódott be a Kínai rakéta.

img_20210510_094204.jpgNapok óta ment a spekuláció arról, hogy a hatalmas Kínai rakéta fokozat hol ér földet. Ennek lett végre vége vasárnap hajnalban, amikor megerősítették, hogy a Maldív szigetek közelében, az Indiai óceánba csapódott. Személyi sérülés vagy károkozás nem történt.

A törmelékek becsapodásának helye a Roszkoszmosz jelentése szerint.

 Amerikai és európai weboldalak is nyomon követték a visszatérését, és a közösségi médiában sok találgatás volt arról, hogy a törmelékek hova zuhannak. Eközben a Kína próbálta elvenni a dolog élét, és csak egy rövid közleményben számolt be a dologról.

Szaúd-Arábia, és Omán felett civilek még le is filmezték a lángoló rakétafokozatot. 

 

A Long March 5B központi fokozata . Fotó: Xinhua 

A rakéta ellenőrizetlen visszatérése kapcsán az Egyesült Államok éles kritikát fogalmazott meg. A NASA vezetője, és a védelmi minisztérium is közleményt adott ki az eset kapcsán. 

Az űrhajózó nemzeteknek minimalizálniuk kell az esélyét annak, hogy a visszatérő űrhulladékok ne okozzanak kárt, és ne veszélyeztessék az embereket. Nyilvánvaló, hogy Kína nem felel meg az űr-hulladékkal kapcsolatos felelős előírásoknak.

 

A Long March 5B Kína jelenleg legnagyobb rakétája, múlt hét csütörtökén indult a 22,5 tonnás Tianhe modullal Wenchangból, ami az új Tiangong állomásnak első eleme.

A rakétát kifejezetten az űrállomás-modulok alacsony pályára történő indításához tervezték. A Long March 5B egyedülálló módon egy központi hidrogén üzemű gyorsító fokozatot, és négy oldalsó hipergolikus rásegítő "boostert" használ, második fokozat nélkül. Ennek eredménye, hogy a központi fokozat is pályára áll. Becslések szerint a tömege 20-24 tonna közé tehető.

Az állomás építéséhez a Long March 5B további 3 indításra lesz szükség, ami minden jel szerint további három hasonló eseményhez vezet majd. Az űrállomás pályája miatt azonban Magyarországot nem veszélyeztetik ezen rakéta fokozatok.