Tintahalakkal a fedélzeten és új napelemmel a csomagtartóban indult az ISS-hez a SpaceX Falcon 9 rakéta.

Menetrend szerinti utánpótlás küldetés indítás, és tökéletes booster landolás.

A SpaceX június 3-án indította el az idei 17. rakétáját, tetején a "Cargo Dragon" teher-űrhajóval a Nemzetközi Űrállomáshoz, a NASA Kennedy Űrközpontjából.

A vállalat 22. utánpótlás missziója, 3311 kilogrammnyi, élelmiszert, tudományos kísérleteket és hardvereket, köztük két új napelemet szállít az űrállomáshoz. 

Körülbelül 9 perccel a felszállás után a Falcon 9 első fokozata tökéletes landolást hajtott végre az Atlanti-óceánon várakozó Of Course I Still Love You - "Természetesen még mindig szeretlek" nevű drón hajóján. 

A mai leszállás a Falcon 9 rakéta első fokozatának már a 86. sikeres landolása volt 2015 óta. 

 

A rakéta első fokozata, a B1067 egy vadonatúj hardver volt. A hordozórakéta még fehér, tiszta külseje éles ellentétben áll a kormos veteránokkal, akik idén minden más küldetéshez használtak.

 

A fedélzeten két különböző állatkísérlet is utazik a Nemzetközi Űrállomásra. Az UMAMI kutatás az állatok (ebben az esetben a tintahal) és a mikrobák közötti szimbiotikus kapcsolatokat vizsgálja. A másik kísérlet a tardigrades nevű ismert extremofilek egy csoportját vizsgálja, hogy jobban megértsék annak rendkívüli túlélő képességét.

 

  Az űrhajó csomagtartójában kapott helyet két új napelem tekercs, amelyekkel az űrállomás áramellátási kapacitását növelik majd. A Redwire Space a Boeinggel együtt építette a napelem paneleket.  A ROSA napelemek kisebb méretük ellenére nagyobb teljesítmény képesek leadni több mint 30% -kal, a korábbi verziókkal szemben. 

Két űrsétát (EVA) terveznek június 16-án és 20-án, aminek alkalmával kerülnek felszerelésre az új napelemek. 

 Ezeket az űrsétákat Shane Kimbrough és Thomas Pesquet végzi majd. 

 

Forrás: NASA, SpaceX, Redwire