A SpaceX kihívására készül a Relativity Space az új rakétájával

A 3D nyomtatási technológiájáról ismert cég, teljesen újrafelhasználható rakéta fejlesztésébe kezd

A Relativity Space bemutatta a Terran-R, kétfokozatú teljesen újra-felhasználható rakéta koncepcióját. A 3D nyomtatási technológiájáról ismert Relativity Space egy a SpaceX Starshiphez hasonló de méretében és képességben inkább a Falcon 9-hez hasonló függőlegesen leszállni képes rakéta építésével számol. 

Terran R illusztrációja - Fotó: Relativity Space

A Terran R nagy előrelépést jelent teljesítményében a kétfokozatú Terran 1-hez képest, ami a cég első építés alatt lévő rakétája, amely várhatóan még ebben az évben elindul első küldetésére, és már kilenc különböző ügyféllel lekötött szerződést tudhat magáénak. 

Terran 1 és Terran R összehasonlító illusztrációja. Fotó: Relativity Space

 A Terran-1 egy 35 méter magas és 2,3 m széles, 1250 kilogrammot alacsony földi pályára szállítani képes rakéta. A jármű első fokozatát a Relativity Space kilenc Aeon 1 hajtóműve hajtja, míg a felső szakaszban egy vákuumra optimalizált Aeon található.

 Aeon 1 rakétahajtómű teszt. Fotó: Relativity Space

 A folyékony oxigént és metánt égető motorokat a Rocket Labhoz hasonlóan 3D-ben "nyomtatják", csakúgy, mint a rakéta többi részét.  Ez a gyártási technológia lehetővé teszi a cég számára, hogy 100-szor kevesebb alkatrésszel készítse el a hordozórakétát, mint a versenytársak, és kevesebb mint 60 nap alatt legyártson egy komplett járművet. 

 

A Terran R várható első indítására 2024-ben kerülhet sor.

 

 A Terran R 66 méter magas és 4,9 m átmérőjű , legalább 20 tonnát LEO-ra szállítani képes rakéta hét Aeon R hajtóművet használ, amely az Aeon 1 alapján fejlesztett nagyobb változat. A Terran R felső fokozata egy vákuum Aeon lesz, hasonlóan a Terran 1-nél.

 Promóciós videó:

 A Terran R hasznos kapacitása közel áll a újrafelhasználás úttörőjének számító SpaceX Falcon 9 képességeihez. Nem lesz kis feladat a verseny társként beszállni abba a kategóriába ahol jelenleg a legjobb árral a SpaceX a piacvezető. 


Illusztráció a Terran R a SpaceX Falcon 9-hez hasonlítva.

 A 2015-ben alapított Relativity Space célja egy további lépés további felhasználása Terran R-vel.

"Sokkal egzotikusabb és hagyományosan nehezen gyártható alkatrészeket tudunk kinyomtatni, amelyek az első és a második fokozat újrafelhasználhatóságához egyaránt hozzájárul" - Tim Ellis CEO

 

 "Organikus kapcsolat van a 3D nyomtatás és az újrafelhasználhatóság között, és ez páratlan előnyt jelent számunkra, a teljesen újrafelhasználható rakéta megtervezésében" - Tim Ellis a Relativity Space társalapítója és vezérigazgatója.

 

 A Terran R egy ideje már szerepelt a tervekben, de a társaság az elmúlt egy évben úgy döntött, hogy felgyorsítja fejlesztését. Ehhez 650 millió dolláros a befektetői tőkefinanszírozás is szerzett a cég. 

 Relativity Space vezető Tim Ellis egy nyomtatott rakéta alkatrésszel - Fotó: Relativity Space

"A Relativity Space-t azzal a küldetéssel hozták létre, hogy teljes 3D-ben kinyomtatott készítsen, és Marsi ipari bázis létrehozásához szükséges technológiákat fejlesszen" - mondta Ellis.

 

Forrás: space.com CNBC