Európai robot Űrsikló program

A projekt célja, hozzáférést biztosítani a mikrogravitációs környezethez.

space-rider-artist-rendering-img.jpg

Az Európai Űrügynökség 167 millió eurós (200 millió dolláros) szerződést kötött a Thales Alenia Olaszországgal és az Avióval a Space Rider - Európa első orbitális robot űrrepülőgépének legyártására, méghozzá belátható, 2023 második felében történő indítással.

Space Rider űrrepülőgép és orbitális szerviz-moduljának illusztrációja. Fotó: ESA
Az eddig csak terveken létező Space Rider egy körülbelül kisbusz méretű robotlaboratórium platform. A Space Rider az ESA korábni Intermediate eXperimental Vehicle (IXV), szuborbitális technológiai demonstrátor járművének evolúciója, amely 2015-ben repült első és egyetlen küldetésén. A jármű majdnem egy órát töltött az űrben, mielőtt visszatért volna az óceánban landolva. 
ESA Intermediate eXperimental Vehicle (IXV) visszatért járműve. Fotó: ESA

A Space Rider örökli az IXV "lifting body" kialakítását, és akár 800 kg-ot is képes lesz szállítani. Orbitális szerviz-moduljának köszönhetően az űrrepülőgép, szabadon repülő orbitális platformként szolgál majd, hasonlóan az Egyesült Államok Légierejének X-37B robot űrrepülőjéhez.

Vega hordozórakéta indítása. A Vega-C ennek egy nagyobb teljesítményű fejlesztett válltozata. Fotó: ESA

A Space Rider indításához, az ESA Vega-C rakétáját használják majd. A pályára állást követően a jármű két hónapot tölt majd az űrben mielőtt visszatér a Földre.

A rakományterében végzett kísérletek hasznosak lehetnek a gyógyszerészet, a biomedicina, a biológia és a fizika területén végzett kísérletekhez.

Space Rider illusztrációja Fotó:ESA

Küldetésének végén az Space Rider belép a Föld légkörébe, és leszáll egy kifutópályán. A tervek szerint legalább hat repülésre lesz alkalmas, különösebb felújítás nélkül, így olcsó hozzáférést biztosít majd a mikrogravitációs környezethez.

 A Francia Guyana-i Kourou lesz az elsődleges leszállóhely, az Azori-szigetekhez tartozó Santa Maria pedig a másodlagos leszállóhely.

Forrás: ESA