Első kínai űrséta a Tiangong állomáson

Kína nem tetszését fejezte ki, hogy az űrhajósaikra "asztronautaként" hivatkoznak a nemzetközi híradások

Két kínai Senzhou-12 űrhajós űrsétát végzett a Tiangong állomáson, hogy felszerelje a hosszú távú működéséhez szükséges berendezéseket. De a részletek előtt egy kiskitérő a kínai vezetés identitásának és akaratának érvényesítéséről.

Fotó:CCTV

Az új kínai állomásra érkező első űrhajósok kapcsán a külföldi sajtóban megjelenő hírekben, rendszeresen asztronautaként hivatkoznak a tudósítók. Mint kiderült a kínai vezetésnek ez nem tetszik. Kínában az asztronautákat és kozmonautákat is egységesen 宇航员 - “kozmikus-hajózónak” hívják. Ugyanakkor túlzónak tartják az elnevezést a kozmoszra vonatkozóan. A új javaslat 航天员, “űr-hajózó” a naprendszeren belüli űr-utazó, és 宇航员 “kozmikus hajózó” a naprendszeren túli űrutazásokra.

Ami pedig a nemzetközi elnevezést illeti, ők a taikonaut (magyarul tajkonauta) támogatják, amit még a 90-es években Malajziában alkottak meg. Taikon a Kínai kiejtésben 太空 Űr-t jelent. A jövőben tehát a kínai űrhajósokra tajkonautaként hivatkozok. 

 És ami az űrsétát illeti.. 

 Liu Boming és Tang Hongbo közel 7 órán keresztül tartózkodtak az állomáson kívül. A munkálatokkal július 4-én 2:57-kor végeztek a China Mann Space Space Agency (CMSA) szerint.

 Liu az állomás robotkarjához rögzítve dolgozott, míg Tang Tianhe a kapaszkodók mentén.

 

 Az űrhajósok lábtartókat és extravehikuláris munkaállványt telepítettek a Tianhe mechanikus karjára. Később telepítettek egy panoráma kamerát is.

Első alkalommal használták az új generációs EVA űrruhát.  Fotó:CCTV

 A Senzhou-12 misszió parancsnok, Nie Haisheng az állomás belsejéből koordinálta társait.

 A mostani űrséta mindössze a második volt a kínaiak részéről, és majdnem 13 évvel Zhai Zhigang 22 perces 2008. szeptemberi EVA-ját  követően.

 A CCTV által sugárzott pekingi űrkutatási központ (BACC) felvételein a Tianhe és az űrhajósok nézőpontjából volt követhető az esemény.  A Tianhe és a föld közötti kommunikációt a geostacionárius pályán lévő Tianlian közvetítő műholdak támogatják.

 Illusztráció az állomásról. Fotó: CSNA

A Tiangong egy multi-moduláris űrállomás lesz, három főbb egységből áll majd, egy központi "mag" modulból, amihez két laboratórium kapcsolódik T alakban. Az állomás súlya meghaladja majd a 66 tonnát. 

  

A Tianhe, vagyis az "Égi Harmónia" névre keresztelt központi rész 16,6 méter hosszú, átmérője 4,2 méter, súlya 22,5 tonna, amivel ez jelenleg a legnagyobb kínai űreszköz. 

 A Tianhe illusztrációja orbitális pályán, dokkolt űrhajóval, és a robot karral Fotó: CSNA

 A Wentian és Mengtian nevű tudományos modulok várhatóan 2022-ben fognak elindulni. Mindkét modult a Tianhe 10,2 méter hosszú robotkarja állítja majd pozícióba.

 A Xuntian, optikai Hubble-osztályú űrtávcső várhatóan 2024 körül indul.

 

Forrás: CCTV