A Nemzetközi Űrállomás 2.9 tonnányi akkumulátortól szabadult meg

Az akkumulátor csomagot szabadon engedték az űrben.

 1615905007727781-0.jpgA csomag régi nikkel-hidrogén elemekkel van tele, és nem sokkal a Canadarm2 robotkar elengedése után fényképezték.  Az objektum 427 km-rel keringett Chile felett, amikor ezt a képet az ISS-ről készítették.  Kép: NASA

 

A 2,9 tonna súlyú régi elem most a legnehezebb darab szemét, amelyet a Nemzetközi Űrállomásról el kell dobni
A most elengedett csomag nikkel-hidrogén elemekkel van tele, és a következő két-négy évben alacsony földi pályán marad, „mielőtt ártalmatlanul elégne a légkörben” - áll a NASA közleményében.
img_20210317_075502.jpg
 Normális esetben a régi elemeket a HTV-ben helyezik el, és azok a légköri visszatéréskor elégnek.  De a 2018-as Szojuz indítási kudarca megzavarta az űrséták menetrendét, így 2018 végén egy HTV teherszállító teherhajó akkumulátor raklap nélkül hagyta el az állomást. Az elemcsere küldetése folytatódott, és a HTV-k továbbra is raklapokkal távoztak az állomásról, de most egy továbbra is az állomáson maradt, amelyet annak szerkezetéhez erősítettek.  
Mivel a küldetések ezen része lezajlott, és nem érkezett több HTV , a missziótervezőknek más megoldás nem lévén ki kellett dobniuk a raklapot.
ep9.jpg
A NASA még 2011 - ben döntött, hogy áttér a nikkel-hidrogén akkumulátorokról a lítium-ion akkumulátorokra.  Ezeknek az elemeknek a gyártása 2014-ben kezdődött, és cseréjük 2016-tól lépésenként haladt.
Az új akkumulátorokhoz négy küldetésre volt szükség a japán H-II Transfer Vehicle (HTV) teherűrjárműtől, 13 különböző űrhajóssal és 14 űrséta alkalmával, amelyek során a 48 nikkel-hidrogén elemet 24 lítium-ion elemre cseréltek.