Orosz vagy amerikai módszer kalapálással űrhajót javítani

Mint egy házasságban a felek, néha az az érzése az embernek, hogy hasolnlóan működik az amerikai-orosz üzemeltetésű Nemzetközi Űrállomás, már ha az egyik fél számára kicsit kínos eseményről kell beszámolniuk.

Történt ugyanis, hogy múlt héten rendes időszerű karbantartási munkát végeztek az amerikai Destiny modulban.∗ Az oxigén rendszerben cseréltek egy szivattyút. Erről a szokásos, kicsit unalmas beszámolót tette közzé a NASA.

A rádió forgalmat visszaidézve az orosz forrás, viszont kicsit másképp tálalja az esetet.
A rendszer üzembe helyezése nem sikerült, többszöri próbálkozás után sem indult be az új szivattyú, amire a houstoni földi irányítás azt az utasítást adta a személyzet számára, hogy kalapáccsal próbálják megütögetni a beragadt alkatrészt.
A beszámoló szerint azonban a kalapálás sem vezetett eredményre a szivattyú beindításában. A rendszert még a pótalkatrész cseréje után sem sikerült működtetni. Ha a kalapáccsal sem lehet „életre hívni”, akkor a három napja cserélt régi szivattyút kell visszaszerelni - áll a jelentésben.

 Kis fricskaként, az orosz forrás nem rest felidézni az amerikai Armageddon filmet, amiben az egyetlen Orosz kozmonauta, egy nagy csavarkulccsal az "Orosz kalapálós módszert" használva indítja be végül az űrhajót.

"én így pofoz helyre problémát ruszki állomáson."


A kérdés adja magát, most akkor orosz vagy amerikai módszer kalapálással űrhajót javítani, és mivel a filmben az Orosznak működött a módszer, lehet, hogy a NASA űrhajósa csak nem kalapálta kellő erővel?

 

∗A NASA beszámolója szerint a pumpa-szivattyú cserét a Node3-Tranquility modulban végezte, az Orosz forrás a Destiny modult említi, és abban működik az orosz mintájú Elektron oxigént előállító rendszer.

 

Forrás: ria.ru